Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ЗРОБИТЬ БУЙНИХ ШОВКОВИМИ

Американські військові створили новий тип так званої нелетальної зброї — високочастотні електромагнітні промені з радіусом ураження до кілометра. Як пише Daily Mail, таке озброєння можна використовувати для розгону мітингів.

Ця зброя відноситься до «систем активного відторгнення» (Active Denial System) і уявляє з себе пристрій, що генерує високочастотні електромагнітні коливання. Коли такий промінь спрямовують на людину, він відчуває досить неприємні відчуття — ніби його накрила хвиля нестерпного жару. При цьому мікрохвильове випромінювання частотою 1 ГГц проникає неглибоко — приблизно на 0,4 мм. Щоб мінімізувати ризик ушкоджень, система автоматично вимикається через три секунди роботи.

Розробку компанії Raytheon вже назвали тепловими променями. Інша неофіційна назва даного типу зброї — «промені болю». Як заявляє голова Об’єднаної дирекції з нелетальних типів зброї Трейсі Тафолла, це найбезпечніший тип озброєння, який водночас не заподіює шкоди людям.

Теплові промені вже були продемонстровані у минулі вихідні на базі ВМС США в штаті Вірджинія. Морські піхотинці розіграли ціле шоу — одні зображували натовп протестуючих, інші намагалися розігнати мітинг. Коли установка ADS, встановлена на даху військового броньовика, була приведена в дію, всі «демонстранти» почали тікати — настільки неприємним виявився вплив теплових променів.

Як заявляють творці «променів болю», даний вид озброєння безпечніший за інші типи нелетальної зброї — гумові кулі і сльозогінний газ. Його використання не загрожує людям раком і не заподіє шкоди навіть вагітним (так стверджують продавці, принаймні — ред.).

 Американці працювали над системою ADS ще в 1990-х рр. Перша демонстрація гармати відбулася в 2007р., А нещодавно зброя була допрацьована настільки, що її вже можна запускати у серійне виробництво. Однак Пентагон наразі не поспішає розміщувати замовлення на ADS.

Міністерство оборони США витратило на реалізацію проекту ADS, за деякими даними, близько 120 млн доларів. За непідтвердженою інформацією, американські військові розглядають можливість створення літаючої ADS — використання цього приладу на літаку або вертольоті.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com