Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

«СВЯТА СЕРБСЬКА ЗЕМЛЯ — ЛАМПАДА ПРАВОСЛАВНОЇ ВІРИ»

30 березня 2012 року у Києві, на Подолі у Центрі Української Культури та Мистецтва пройшли дні українсько-сербської дружби. У поважному заході брали участь суспільно-політичні діячі, науковці, представники ЗМІ та студентські творчі колективи.

Культурна подія співпала з поминальними днями, які проходили по всій святій сербській землі. З благословення Святішого Патріарха Сербського Іринея у Сербії пройшли заупокійні богослужіння. Варто згадати, що у ході військової агресії силами НАТО у 1999 році загинули понад 2 тисячі мирних жителів, зруйновано 18000 житлових будинків та 365 релігійних й культурних об’єктів.

Герой України, поет Борис Олійник, виступаючи першим на цьому поважному форумі, зазначив: «Я відвідував Сербію у самий скорботний для неї час — час бомбардувань НАТО. За моєю ініціативою парламент України перший засудив натовську агресію по відношенню до Сербії, проголосувавши за постанову в якій засуджувалася ця агресія. Я схиляюся перед мужністю Сербського народу, відстоювання своїх національних інтересів, традиції та свободи».

Відкриваючи зустріч церковними молитвами, протоієрей Діонісій Мартишин, настоятель храму на честь Собору Дванадцяти Апостолів, завідувач кафедри православної культури та теології МАУП звернувся зі словами проповіді: «У ці дні багатостраждальний сербський народ підносить заупокійні молитви за всіх убієнних в результаті натовської агресії 1999 року. Молитовно поминаючи загиблих, гортаючи трагічні сторінки сербської історії, ми не тільки долучаємося до страждань православного народу, не тільки проливаємо сльози скорботи й печалі, але й запалюємо лампаду віри та  надії в наших серцях. Свята сербська земля  — це лампада православної віри, яка світить усій Європі.

Православний християнин йдучи хресним шляхом страждань, розділяючи Голгофу разом з Христом, пам’ятає і про реальність божественної трансформації, буттєвої силі змін життя людства через Воскресіння Господа. Страждаючи з Богом, ми разом з Ним і воскресаємо, не образно, не символічно, а реально, на рівні соціальної та духовної сфери життя суспільства. Геополітика, економіка, культура та наука одухотворяються православною вірою і благодаттю Божою. Проводячи подібні культурні зустрічі, наукові діалоги в атмосфері церковної молитви, український, сербський і російський народи, як частина слов’янської цивілізації, свідчать перед лицем всього сучасного світу про Православ’я та  вічні абсолютні цінності Христа.

Сьогодні у нас є унікальна можливість звернутися до Господа разом з нашими братами по вірі православними сербами — студентами Київської Духовної Академії. Наші спільні молитви, церковна єдність, богословська однодумність, згода і соборність вищі усяких політичних протистоянь, націоналістичної ворожнечі, ненависті, геополітичних стратегій, розбіжностей, цивілізаційних протиріч і соціальних бар’єрів».

Виступаючи на форумі, відомі науковці та громадські зосереджували увагу громадськості на питаннях православної віри, трагічних сторінках сербської історії, підкреслюючи важливість збереження свободи, людської гідності,  православної віри, власної культури та історичних традицій.

Президент Міжнародної Організації «Об’єднана сербська діаспора Євразії» (МО «ОСДЕА») Драган Станоєвич у своєму зверненні подякував професору Павлу Рудякову, академіку Борису Олійнику, відомому політику Георгію Крючкову,  отаману вірного козацтва Олексію Селіванову, науковцю Олександру Дудчаку, заступнику директора держав СНД Денису Денисову і всім членам Товариства «Україна — Сербія» за підтримку сербського народу.

Тепла атмосфера спілкування, чудові, творчі виступи сербських студентів Київської Духовної Академії, інституту філології, багатьох художніх колективів, яскравих особистостей підтвердили ту істину, що смуток та печаль людського існування, зусиллями людини, силою жертовної любові змінюються на радість, а людство йде шляхом оновлення та воскресіння.

підготувала
Оксана Мартишина
духовно-просвітницький Центр імені Святих Апостолів МАУП

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com