Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ЛІТАЮЧЕ АВТО

Новий двомісний апарат здатний перетворюватися зі жвавого трицикла на міні-гелікоптер з дуже коротким розгоном при зльоті та пробігом при посадці.

Машина слухняна і легка в управлінні як на асфальті, так і в хмарах.

Старт проекту трансформованого літального апарату PAL-V відбувся більше семи років. Весь цей час автори машини не сиділи без діла.

Вони послідовно пройшли через стадії конструювання прототипів аж до побудови літаючого зразка, що відірвався від злітної смуги в березні 2012 року.

За інформацією Gizmag, на дорозі апарат PAL-V завдовжки 4 метри, а в ширину і висоту — по 1,6 м. Важить порожня машина 680 кілограмів і може піднімати 230 кг.

У рух гібрид трицикла і автожира призводить бензиновий двигун, сертифікований для польотів. Його потужність становить 220 к.с. (160 кВт). Надалі компанія-розробник має намір додати версії, що «живляться» біодизелем і біоетанолом.

Перетворення PAL-V з дорожньої конфігурації в повітряну займає менше 10 хвилин. Частина операцій виконується вручну, що спростило конструкцію і підвищило надійність. 

Для зміни режиму роботи в апарата ззаду розкладається хвіст і розкривається повітряний гвинт, а над кабіною розпрямляються лопаті несучого гвинта. Зворотня процедура, при переході від повітряного режиму в автомобільний, займає такий самий час.

Для зльоту цього трансформеру потрібно всього 165 метрів вільного простору (причому це може бути трав’яне покриття), а для посадки — 30 м. Це не тільки зручно, але й безпечно.

І в повітрі, і на шосе максимальна швидкість машини однакова — 180 кілометрів на годину. При цьому на суші апарат виявляє пристойну динаміку — з нуля до 100 км/год він розганяється за 8 секунд.

До того ж PAL-V нахиляється у поворотах, як мотоцикл, що робить його стійким. Автоматична система, ідентична застосованій на трициклі Carver ONE, керує кутом нахилу в залежності від швидкості і прискорення.

Витрата палива PAL-V на трасі — 8,3 літра на 100 км, а в повітрі — 36 л/год. На одному баку по шосе машина має проїжджати до 1200 км, а в небі — подолати 350-500 км.

Голландці повідомляють, що мінімальна швидкість PAL-V в горизонтальному польоті дорівнює лише 50 км/год. При цьому навіть зупинка двигуна не призведе до падіння, оскільки основний гвинт зможе уповільнити спуск дуже легкої машини за рахунок авторотації.

Новачок розрахований на польоти в межах 1200 метрів висоти. У багатьох країнах це означає можливість виконання рейсів без подання плану польоту (за правилами візуальних польотів).

За запевненням PAL-V Europe, її машина повністю відповідає всім стандартам для легкої авіації і для автомобілів на основних ринках, і тому може легально використовуватися і в небі, і на автотрасі.

В даний час голландці займаються створенням комерційної версії свого гібрида-трансформера. Вона названа PAL-V ONE і буде відрізнятися від нинішнього тестового екземпляра деталями обробки, ну і, зрозуміло, відшліфованою технікою.

Початок продажів цього літаючого авто намічено на 2014 рік. Компанія стверджує, що інтерес до новинки вже проявила поліція, а також медики і військові.

Відголос.com

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com