Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

САЙТИ ЗАКРИВАТИМУТЬ БЕЗ «СУДУ І СЛІДСТВА»

Освітній Комітет ВР під керівництвом Максима Луцького (Партія регіонів) може «поставити точку в підготовцірейдерського плану, який дозволить легко іневимушено закривати будь-який файлообмінник або інший інтернет-ресурс».

Така думка у своїй публікаціїна сайті«Телекритика» висловила народний депутат Леся Оробець (НУНС).

За їїсловами, йдеться про рекомендацію до другого читання законопроекту №6523 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України про регулювання питань авторського права ісуміжних прав».

На думку Оробець, у разіухвалення законопроекту, нинішня парламентська більшість отримаєконтроль над інформаційним інтернет-простором, а також його комерційними ресурсами.

“З одного боку, він дозволить безкарно «доїти» провайдерів під загрозою закриття сайтів їхніх клієнтів упродовж тижня. З усіма відповідними ресурсними ііміджевими втратами. З іншого боку — закривати рота будь-якому опозиційному інтернет-виданню, яке напередоднівиборів заважатиме владу неугодним контентом», — заявила Оробець.

Нагадаємо, що згідно з текстом законопроекту №6523, сайти з «протизаконним» контентом закриватимуть протягом 7 днів без рішення суду.

За словами ЛесіОробец, технологічно це виглядаєтаким чином. Суб’єкт авторських або суміжних прав з реальних або надуманих причин звертається до провайдера з вимогою припинити користування такими правами з боку гіпотетичного «порушника», подавши при цьому комплект документів в обгрунтування такого «порушення». Приміром, договори про приналежність прав.

У цьому випадку провайдер повинен в дводенний термін попередити «порушника» про необхідність усунення порушення. Приміром, «піратського» контенту. А якщо той продовжуєрозміщувати оспорюваніоб’єкти інтелектуальноївласностіабо не надаєпояснення документіпротягом двох наступних робочих днів, провайдер зобов’язаний заблокувати доступ до них або видалити їх. А якщо це технічно неможливо — обмежити або взагаліприпинити надання послуг «порушникові». Іншими словами, закрити доступ до його сайту.

Якщо ж протягом двох днів йому вдається надати обгрунтованіпояснення законностівикористання відповідних об’єктів авторського права і(чи) суміжних прав, провайдер передаєдержслужбіінтелектуальноївласностіматеріали, отриманівід обох сторін. Держслужба течія п’яти робітників днів приймаєрішення по суті. Виключно на підставіпредставлених сторонами документів. При цьому механізм рішення суперечки при подачісторонами рівнозначних по юридичній силідокументів, раніше договорів, відсутній.

Телекритика

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com