Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ПАСКА ЧИ НЕ ПАСКА?

Свята Паска — велике Свято. Купила я паску в магазині, бо пекти самій немає де. Паска обгорнута папером художньої виробки і поміщена в целофановий пакетик, зав’язаний золотистою стрічкою. Хотіла вийняти паску, але папір довелося віддирати разом з шматочками паски. Знизу картон теж прилип так, що віддерла разом зі шматком виробу. В результаті на столі стояла обдерта з усіх боків неприглядна, безформена хлібина. На целофані прочитала «Київхліб». Хлібокомбінат-12. «Кекс святковий пасхальний». А далі читаю склад: крім борошна, води тут присутня ціла купа незрозумілих речовин. У пасочці виявилося аж вісім отих Е: Е-476, Е-102,Е-110, Е-132, Е-171. Чи не занадто для такого невинного і споконвічно традиційного для нашиої країни виробу? Тим більше він не потребує якогось особливого і екзотичного способу приготування. Всі   сировинні складові споконвіку присутні на українських кухнях, а зерно і без стимуляторів росте на наших нивах. Відомо, що Е-124 може викликати захворювання на рак, що підтверджено дослідами на тваринах.

І це ще не все. Читаю склад «паски» далі: ароматизатор «масло», ароматизатор «ванільний», «молоко», емульгатор гінстедт, добавка капоп, барвник бетакаротин, меланж тощо. Це не паска, шановні виробники, а якась бомба з годинниковим механізмом. Хочу запитати у наших православних священиків. Чому ви терпите таку наругу над суто церковним, традиційним для української культури продуктом? Тим більш, що він має культове значення і повинен виготовлятися за певним рецептом, схваленим нашою церквою. Так роблять в інших релігійних громадах. То чому так не робити нам, українцям?

Моя мама пекла колись пасочки до Великодня. Для цього їй потрібні були дріжжі, яйця, цукор, ізюм, ваніль, масло і все. Які ж пухкі та ароматні були випечені маминими руками паски! У мене запитання. Для чого у продукт, який випікається для споживання упродовж тижня пхати усіляку гидоту?

Т.Ордовська
Київ

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com