Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Музей Григорія Сковороди на Харкірщині

Григорій Сковорода народився в 1722 році в Полтавській губернії. Навчався в Києво- Могилянській академії, потім викладав. З 70 -х років він вибирає життя мандрівного філософа і починає свій знаменитий піший похід по території України, відточуючи при цьому майстерність письменника. Останні роки провів у селі Іванівка - яке з 1922 року іменується Сковородинівка.

Національний літературно-меморіальний музей Г.Сковороди розташований у колишній садибі поміщиків Ковалевських , будинку зразка архітектури XVIIIстоліття, де великий український філософ помер в 1794 р. (за іншими даними - в будівлі колишньої церковно-парафіяльної школи). Музей займає кілька залів. Тут зберігаються особисті речі Григорія Савича, книги, картини, документи. У приміщеннях дуже багато дзеркал. За вченням філософа, саме дзеркала - шлях до пізнання внутрішнього світу людини. Багато туристів спеціально приїжджають, щоб поглянути на унікальну скрипку, до якої торкалися руки мислителя. До речі, зображення цієї скрипки зараз красується на банкнотіноміналом 500 гривень. У будинку знаходиться меморіальна кімната - "спокійна келія", в якій Григорій Сковорода любив працювати писавши свої твори і в якій завершив життєвий шлях. Тут відтворена атмосфера та інтер'эр того часу: старовинне бюро з безліччю шухлядок, рукописи, гусяче пір'я для письма.

Садиба оточена затишним парком в якому збереглися пам'ятні місця, пов'язані з великим філософом. Це остов величезного 700 -річного дубу на березі ставка з пам'ятним знаком, під покровом якого писав філософ, колодязь і величезна дерев'яна поміщицька комора, перед якою на широкій галявині проводяться заходи, які організовуються музеєм до пам’ятних дат і на свята. Недалеко від садибного будинку в сквері знаходиться могила Григорія Савича. Як і заповідав філософ, на місці його поховання немає хреста - тільки камінь з написом: «Світ ловив мене, але не спіймав». За переказами, Григорій Сковорода сам викопав собі могилу. За день до смерті він сказав усім, що помре, переодягнувся в білу одежу, а на ранок відійшов в інший світ. Але містика на цьому не закінчується. У XIXстолітті садибу Ковалевських придбала багата поміщиця Кузіна. Кажуть, щоночі їй примарювався старець в білому одязі. Злякавшись, поміщиця наказала перенести могилу подалі, за яр. Біля входу в сквер встановлено скромний пам'ятник Григорію Сковороді.

Літературно -меморіальний Музей находится 50 км від Харкова в Золочівському районі Харківської области, у західній частіні села Сковородінівка на Вулиці Приозерна 3.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com