Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

НОВИЙ ПОДАТОК ТОРУЄ ДОРОГУ

Уряд подав у Верховну Раду законопроект №10451, яким пропонує замінити принцип стягування податків з житлової площі нерухомості на оподаткування.

 «Нормами Податкового кодексу України передбачено стягування податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з житлової площі об’єкту житлової нерухомості. В той же час, незважаючи на можливість переобладнання, перепланування житлового будинку, житлового приміщення, переведення житлових будинків і житлових приміщень в нежитлові (передпокій, хол, більярдна, тренажерний зал, сауна, басейн та ін.), стягування податку з житлової площі створює ситуацію, при якій платники податків, що мають однакові за загальною площею квартири і удома і приблизно однаковий рівень платоспроможності, платитимуть до бюджетів різні суми податку залежно від особливостей планування об’єктів житлової нерухомості», — сказано в записці пояснення до законопроекту. 

Стягування податку тільки з житлової площі, на думку уряду, не відповідає принципу соціальної справедливості, який є основою податкового законодавства України.

Тепер в Кабміні пропонують, що для квартир, загальна площа яких не перевищує 240 кв. м і житлових будинків, загальна площа яких не перевищує 500 кв. м, ставка податку за 1 кв. м не повинна перевищувати 1% від минзарплати на 1 січня звітного року. Тобто, в 2012 році ставка податку буде 10,73 грн. за 1 кв. м загальній площі квартири.

А ось для квартир, загальна площа яких перевищує 240 кв. м і житлових будинків площею понад 500 кв. м, ставка податку складатиме 2,7% розміру минімальної зарплати. Тобто, в 2012 році за 1 кв. м такого житла доведеться заплатити 30,19 грн.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com