Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ЖОРСТКА ЕКОНОМІЯ

«Це покарання для двох партій, які практично поставили країну на коліна. Вибори показали, кого виборці вважають винними», — Діонісіс Дімітракопулос.

Нова хвиля виборів у Європі винесла на перший план політиків із соціалістичними поглядами. Новообраний президент Франції обіцяє збільшити соціальні витрати, щоб стимулювати економіку. А нова політична сила у Греції виступає категорично проти жорсткого плану економії, прийнятого Європейським Союзом. Схожі настрої зростають і в інших європейських країнах.

Площа перед парламентом Греції не раз була епіцентром численних антиурядових протестів. Вибори, які відбулися у неділю, поставили країну і Європу загалом у стан невизначеності. Якщо жодна з партій не зможе сформувати коаліцію, на Грецію чекають повторні вибори. Занепокоєння серед населення з кожним днем лише загострюється.

Дві провідні партії Греції переконались під час недільних виборів, що втрачають підтримку. А це дає перевагу радикальним партіям, як правого, так і лівого напрямку.

Політолог Лондонського університету та експерт з грецької політики Діонісіс Дімітракопулос вважає результати виборів справедливою реакцією суспільства на становище в країні:

«Це покарання для двох партій, які практично поставили країну на коліна. Вибори показали, кого виборці вважають винними. І водночас вони дали шанс іншим партіям, зокрема лівоцентристській Сирізі, запропонувати альтернативу і, можливо, втілити її у життя».

Німеччина, яка найбільше наполягала на програмі скорочення Грецією бюджетних витрат взамін на пакет допомоги, ще раз підкреслила, що новий грецький уряд мусить дотримуватися умов, прийнятих попереднім урядом. Однак Дімітракопулос каже, що результати виборів можуть бути першим кроком до перегляду попередніх домовленостей:

«Частина проблем, що існують в Греції, походять від виконання сценарію, запропонованого Греції в 2009-2010-му роках. І це стосується не тільки греків».

На президентських виборах у Франції перемогу здобув соціаліст Франсуа Олланд, який виступає проти скорочення бюджетних витрат. Американський економіст Пол Круґман каже, що новий виток рецесії в Європі свідчить про те, що заходи жорсткої економії не спрацювали:

«Деякі вважають, що скорочення витрат не пригнічує економіку, а якимось чином покращує споживацьку впевненість та веде до більших витрат. Насправді це лише пригнічує економічну активність».

Результати виборів у Франції та Греції поставили під сумнів подальшу реалізацію програм державної економії у цих країнах. Експерти кажуть, що своїми голосами виборці штовхнули європейську економіку у ще більшу невизначеність.

Ноократ

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com