Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

СТУДЕНТИ НАБУВАЮТЬ ДОСВІДУ НА ПРАКТИЦІ

Міжрегіональна Академія управління персоналом є одним із найбільших та найвідоміших вищих навчальних закладів України, який підтверджує авторитет своєю постійною роботою над забезпеченням навчальних послуг для своїх студентів на європейському рівні. Одним із прикладів такої роботи є навчальна практика, яку пропонує Інститут соціальних наук та самоврядування своїм студентам спеціальності «Психологія» та «Медична психологія». Під час практики у Київській міській психіатричній лікарні ім. академіка І.П. Павлова студенти закріплюють свої знання та цілеспрямовано поринають у світ своєї майбутньої професії, знайомляться із специфікою обраного фаху, вчаться вирішувати проблеми та долати труднощі у своїй майбутній роботі.

Нещодавно студенти третього курсу спеціалізацій «Медична психологія» та «Практична психологія», в рамках роботи психологічного гуртка Інституту соціальних наук та самоврядування, під керівництвом заступника завідувача кафедри медичної психології та психокорекції Людмили Федосової, відвідали жіноче відділення Київської міської психіатричної лікарні ім. І.П. Павлова. Восьмеро студентів виявили бажання долучитися до щорічної практики знайомства зі специфікою роботи з людьми, хворими на різні психічні захворювання. В ході роботи гуртка Людмила Олексіївна запрошувала на розмову зі студентами пацієнтів клініки, ставила різні питання, залучаючи згодом до розмови безпосередньо і практикантів. Таким чином майбутні психологи змогли скористатися унікальною можливістю застосовувати свої теоретичні знання на практиці. Після спілкування з кожним пацієнтом відбувався колективний аналіз спілкування з хворими людьми.  

«Коли я йшла на зустріч з хворими, які знаходяться в цій психіатричній клініці, у мене були думки, що не витримаю такого напруження”, — ділиться своїми враженнями студентка ІІІ курсу, майбутній медичний психолог, — але, коли ми почали розмовляти з ними, зрозуміла, що не боюсь такого спілкування і зможу продовжувати свій професійний розвиток у цьому напрямку та буду завжди намагатися допомагати таким хворим людям».   

Для студентів відвідати психіатричну лікарню – це неабиякий досвід та стимул для роздумів. Адже мати лише абстрактне уявлення про майбутню роботу — це тільки половина того, з чим майбутнім психологам доведеться зустрітися після закінчення навчання. Тому  знайомство зі специфікою поведінки хворих людей, а згодом, можлива волонтерська праця у клініці, допоможуть подолати внутрішні бар’єри, остаточно переконатися у тому, чи правильно було обрано професію та цілеспрямовано йти свідомо обраним професійним шляхом.

Після знайомства студентів з практичною роботою медичного психолога  ми поспілкувалися із заступником завідувача кафедри медичної психології та психокорекції Людмилою Федосовою, яка керує гуртком та паралельно працює у лікарні, яку відвідали студенти.

Як Вам вдається встигати працювати у МАУП та в лікарні?

— Намагаюся поєднувати ці дві роботи, аби наші студенти мали можливість відвідувати лікарню та отримувати практичні знання, необхідні для майбутнього психолога. У МАУП я викладаю такі дисципліни, як «Клінічна психологія», «Патопсихологія», «Судова психіатрія», про які можна розповідати дуже багато, але краще один раз побачити, аніж сто разів почути.

— Які форми роботи зі студентами є в Інституті?

— Одну з форм роботи зі студентами пропонує психологічна лабораторія МАУП, а саме, стажування: студенти проходять 30-годинний курс, під час якого систематизовано вивчається робота психолога, устаткування кабінету, правила етики в психіатричній лі­карні, розглядаються пси­хічні захворювання на прикладах конкретних пацієнтів клініки, вивчається патопсихологічне обстеження прикладами на клінічній базі, нейропсихологічне обстеження, різні методи психокорекції. Керівниками даного курсу є я  та Тетяна Коваленко (відділення реабілітації даного лікувального закладу). Особливо цей курс цікавий та корисний практичним психологам для того, щоб розширити свої знання, тому що медичні психологи проходять таку практику у клініці обов’язково.

Науково-дослідну практику медичних психологів веде кандидат психологічних наук, доцент кафедри медичної психології та психокорекції ІСНіС МАУП Олена Чуприкова. Студентів направляють на практику  у різні відділення лікарень міста, а саме: дитячі від­ділення лікарні Павлова, гастроентерологічне відділення лікарні № 9. Зараз домовляємося про співпрацю з практичною базою лікарні в Охматдиті.

Ще однією формою співпраці зі студентами є гурток, який веду я. Один чи два рази на місяць, це залежить від кількості студентів у групі, які можуть приїхати до психіатричної клініки. Ми проходимо різні теми, наприклад: «Знайомство з роботою відділення», «Арт-терапія», тепер ми працюємо з більш науковими темами, а саме: «Закон про психіатрію», «Роль психолога в оздоровлені нації» тощо. Для гуртка обираємо серйозні теми з психіатричною проблематикою.

І ще однією формою співпраці зі студентами є волонтерство. Волонтерами стають наші майбутні психологи, які мають достатньо навичок психологічної роботи та вміють застосовувати деякі методи, що екологічно безпечні для пацієнтів клініки, наприклад «арт-терапія», «казкотерапія» та інші.

— Хто може займатися у гуртку?

— Буває так, що до гуртка частіше записуються не медичні психологи, для яких така практика є обов’язковою, а практичні психологи, які проходять практику зі здоровими людьми. Така пропозиція від нашої кафедри є для студентів додатковим шансом розширити свій професійний кругозір і розкрити потенціал молодих фахівців.

— Розкажіть, будь ласка, яка здебільшого реакція притаманна студентам після проходження такої практики?

— У цій професії не може бути випадкових людей. Медична психологія частіше спрямована на роботу у клініках, наркологічних центрах, центрах реабілітації інвалідів, тож студенти мають переконатися, що готові до важкої праці, в тому числі й психологічно. Тому важливо, щоб вони робили свідомий вибір майбутньої професії та спеціалізації і дійсно допомагали хворим людям.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com