Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Польща зажадала вибачень від Білого Дому

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський повідомив, що Білий Дім принесе вибачення за проголошення фрази «польські табори смерті" під час церемонії, влаштованої на честь Яна Карського - бійця групи опору, який попередив захід про Голокост під час Другої світової війни.

Барак Обама під час церемонії нагородження Яна Карського Медаллю Свободи у своєму виступі сказав таку фразу: «До здійснення поїздки по лінії ворога, бійці опору сказали йому, що євреїв вбивають в масовому масштабі і вивезли його в Варшавський Гетто і польський табір смерті, щоб він все побачив на власні очі».

У Польщі негайно відреагували на цю помилку. Радослав Сікорський написав в «Твіттері», що «це ганьба, що таке знаменна подія була затьмарена невіглаством і некомпетентністю», і що «Білому Дому доведеться вибачитися за таку кричущу помилку».

Колишній міністр закордонних справ Адам Ротфельд, який отримав Медаль Свободи в Білому Домі від імені Яна Карського, також засудив даний промах.

Слова президента США Барака Обами прозвучали після багатьох років боротьби Фонду Костюшко, що базується в Сполучених Штатах Америки, за те, щоб припинити використання фраз «польські концтабори» і «польські табори смерті», що успішно вдалося фонду, і з тих пір ці фрази були замінені на «табору в окупованій нацистами Польщі».

Президент Фонду Костюшко Алекс Сторожінскій заявив, що коментар Обами шокував всіх поляків, присутніх в Білому Домі.

Тим часом прес-секретар Ради Національної Безпеки Білого Дому Томмі Вітор спробував згладити обствину і запевнив, що це була всього лише застереження прокоментувавши: «Барак Обама мав на увазі нацистські табори смерті в Польщі. Ми шкодуємо про цей інцидент, який не повинен відволікати уваги від нашого наміри надати честь Яну Карському і тим відважним бійцям, які стояли на боці людської гідності перед обличчям тиранії»

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com