Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Потрібен винахід АБ

Зараз людство перебуває на порозі енергетичної революції. У плані використання та зберігання енергії. Наукове відкриття — це приблизно 10% його загального успіху. Все решта залежить від просування, пропагування тощо.

За логікою речей, електромобілі повинні були захопити домінування, взагалі не допустивши широкого поширення транспорту на ДВЗ. Але нафтове лобі спрямовувало хід історії протягом минулих ста років енергетичними манівцями.

Йде енергетична війна, яку можна назвати «атом проти нафти».  Нею керують дві причини. Політична — домінування країн, по суті, «бананових республік» (тільки замість цього природного продукту харчування у їхньому «меню» неприродне добувне паливо — нафта й дещо меншою мірою газ), що «сидять» на свердловинах й дедалі дужче справляють свій вплив на світову спільноту. Словом, дістали вони сильних світу цього, відтак останні вирішили послабити їхній вплив. Інший фактор — екологічний. Під цим девізом проходить нині атомно-нафтова війна. Звісно, для нормальних людей саме екологічний чинник визначальний. Проте, у політиків свої звички й категорії цінностей. Окрім того, існує суто економічна зацікавленість у розвитку електромобілебудування країн, в яких найбільше використовується ядерна енергія — Франція, Японія, США…

Тож, брудна нафто-газова сфера протиставлена «чистішому» атому. Накопичивши чималі запаси збагаченого урану, атомники пішли у наступ на нафтовиків. Головною зброєю енергетичної війни стане масовий перехід від ДВЗ (двигунів внутрішнього згорання) на електромобілі. Такий процес уже пішов. Електромобілі нині розробляються як серійні. Це вже справа часу чи, коли е-мобілі домінуватимуть, а згодом повністю витіснять бензиново-дизельно-газові авто.

У цій атомно-нафтовій війні, як на мене, очевидна поразка «чорнозолотих». Проте й перемога «мирного атому» виявиться пірровою.

Звісно, електромобіль має цілу купу переваг порівняно зі своїм бензиновим аналогом — економічність, екологічність, можливість зарядки у домашніх умовах, навіть у польових. Допоки у ДВЗ єдина перевага — тривалість пробігу на одній заправці-зарядці. Нинішні автолюбителі надто розбещені. Попри очевидну економічність та екологічність електромобіля — вони не бажають ставити його щодоби на ніч на зарядку, бо вже звикли на цю процедуру витрачати кілька хвилин на тиждень.

Через це нині науковці-розробники посилено працюють над подоланням цього недоліку — скороченням часу зарядки, тобто суттєвим, революційним зростанням енергоємності акумулятора без збільшення його розмірів. Без сумніву, вони доб’ються свого, й ознаменуванням такої «атомної» перемоги над нафтогазом за іронією енергетичної долі… покладуть початок занепаду АЕС, а заодно ТЕЦ, ГЕС…

Адже ємкісний акумулятор, виробництво якого поставлять на потік, дасть поштовх для швидкого розвитку й поширення індивідуальних освітлювально-опалювальних систем, що живитимуться від відновних і справді екологічних джерел енергії — сонячної та вітрової. Тобто здатність ефективного акумулювання цієї енергії забезпечить використання автономних енергетичних систем на підприємствах, господарствах та людських оселях, що у підсумку зробить непотрібними великі електростанції та мільйони кілометрів нинішніх ліній електропередач (ЛЕП). Оскільки невеличкий вітряк чи кілька десятків метрів сонячних панелей можна встановити у будь-якому домоволодінні, а ємкісний акумулятор зможе забезпечити ефективне збереження енергії й використання її у безвітряну погоду (при живленні від вітряка) та у темну частину доби (накопичену від сонячних батарей). Тож автономна електрифікація будинку та зарядка е-мобілів у домашніх умовах — вже технічно вирішені процеси. Навіть більше, йдеться про те, щоб потужностей побутового акумулятора вистачало, аби літню сонячну енергію зібрати й зберегти для опалення житла у зимовий період.

Те ж саме стосується й енергомістких виробництв — їхні території та приміщення так само можна й потрібно обладнати вітряками і сонячними батареями. Ємкісні акумулятори зможуть вбирати й зберігати необхідну кількість енергії, отримувану з відновних джерел, щоб забезпечувати безперебійну роботу енерговитратних підприємств.

 Таким чином в енергетичному поєдинку атому з нафтою переможцем виявиться відновна природна екологічно чиста енергія Сонця та Вітру.

Олександр НАКАЗНЕНКО

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com