Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ФЕДЕРАЛИ ПОДАЛИ ГОЛОС

Тільки федералізація зможе зберегти Україну вважає В. Медведчук. «Я давно веду публічну дискусію з приводу того, що Україна повинна стати федеральною державою. У спорах на цю тему найчастіше я стикаюся з таким аргументом опонентів, мовляв, унітарний пристрій кращий, тому що гарантує збереження цілісності країни. Насправді це нічим не обгрунтована ілюзія. Візьміть такий регіон, як Закарпаття. Багато чого там добилася централізована політика нашої унітарної держави? Ігноруємо етнічну і культурну своєрідність регіону — в результаті ризикуємо отримати реальний русинський і угорський сепаратизм. Навіть СБУ чомусь вже нічого не може поробити. Забороняємо подвійне громадянство — нічого не домагаємося, окрім масового роздратування людей, які все одно є володарями двох паспортів. Адже регіон граничить з чотирма сусідніми державами ЄС, другий паспорт для багатьох тут не розкіш, а вимушена необхідність.

 Усі ці проблеми можна було б успішно вирішити у рамках федерального пристрою України. Регіон спокійно можна утримати. Не дивлячись на те, що Закарпаття уперше стало частиною нашої країни лише в 1945 році, проте там живуть люди, які, поза всяким сумнівом, відчувають історичну і культурну спорідненість з іншою Україною. Це ж унікальний випадок. 1000 років з часів Київської Русі наша історія йшла паралельно, Закарпаття входило до складу Угорського королівства, Трансільванії, імперії Габсбургів, Чехословаччини, проте люди не відмовилися від своїх традицій, не втратили рідну мову. Навіщо сьогодні відштовхувати їх шовіністичною політикою центральної влади?

Але влада впритул вважає за краще не бачити проблеми. Керівництво країни вважає, що регіонами простіше керувати за допомогою чиновників, що присилаються з центру. У короткостроковій перспективі — наприклад, для того, щоб забезпечити потрібний результат на виборах — така політика виправдовує себе. Але якщо ми плануємо стратегію розвитку держави на роки вперед, це шлях в нікуди. Хочу помилитися у своїх прогнозах, але провал такої політики в першу чергу ми побачимо саме в Закарпаття», — пише Віктор Медведчук.

 UaInfo

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com