Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

США може заморозити рахунки українських олігархів

Депутати Європарламенту заявляють, що Україною керують олігархи, і це, на їхню думку, заважає розвитку країни. Крім того, від деяких європарламентарів звучать заяви заморозити закордонні активи президента Віктора Януковича. Та наврядчи Євросоюз на це піде.

В Європейському союзі, на відміну від пострадянських країн, існує чіткий розподіл між судовою і законодавчою гілками влади. Відповідно, заяви членів парламенту не матимуть жодного впливу на рішення судів чи правоохоронних структур здійснювати будь-які заходи стосовно рахунків українських політиків за кордоном. Для цього має бути відповідна санкція прокурора, бо тільки за рішенням суду в Європі можуть блокуватися рахунки. Тому це є особиста позиція окремого депутата, але до неї має бути максимальна увага, оскільки вона з’явилася у публічній площині і правоохоронні структури ЄС можуть на це зреагувати.

Але жодних практичних дій ця заява не матиме. Європейський Союз буде зважувати ризики. Та і питання можливих санкцій може стосуватися України тільки у випадку претензій ЄС щодо проведення парламентської виборів.

Водночас, заява від депутатів Європейського парламенту про те, що санкції можуть стосуватися не чиновників, не політиків, а українських олігархів, набагато серйозніша. Тому що все ж багато хто з українських олігархів, не афішуючи, мають громадянство інших країн і мають нерухомість за кордоном. І це вже такий прямий, недвозначний сигнал олігархам. Це, по суті, є попередженням, що вони мають почати діяти і підштовхувати українську владу якимось чином просуватися у справі Тимошенко. Тому що олігархи набагато вразливіші, ніж чиновники. Той же Коломойський постійно проживає на території Швейцарії. Родини українських бізнесменах постійно проживають у найбільш популярних місцях — Лондон, Швейцарія, Франція. Так, нещодавно була інформація, що родина Ахметова постійно проживає у Великобританії. І це сигнал цим людям, щоб вони почали якимось чином діяти.

Але поки Європейський Союз на це також не піде. Євросоюз більш пасивний у цьому питанні і він буде зважати на реакцію США, які на щось зважаться тільки після своїх президентські вибори, які відбудуться через тиждень після українських, 4 листопада. І навіть незалежно від того, чи переможе Обама, чи хтось інший, все одно увага до українського питання буде зберігатися. І Європа буде чекати. Вона буде дивитися на рівень демократії з якою відбуватимуться вибори в Україні і буде радитися зі своїми американськими союзниками.

Крім того, відповідно до американського законодавства блокування рахунків відбувається набагато легше, ніж в ЄС. Тому що у них ухвалено закони, які стосуються боротьби з незаконним відмиванням коштів. Там є пряма дія і навіть не потрібне рішення суду. Якщо американці зроблять перший крок, то ЄС буде робити крок слідом. Та самі європейці дуже пасивні. Вони, можливо, будуть говорити про щось, але на якісь рішучі кроки не наважаться.

Та й майбутня резолюція Європарламенту буде досить оптична. Там не буде міститися жодних закликів, а буде лише попередження стосовно української влади. В ЄС зараз тримають тактику, і, як свідчать певні сигнали, ідуть на пом’якшення позиції. Вони просто  кажуть, що будуть дивитися на парламентські вибори. Також вимагатимуть, аби Тимошенко і Луценко взяли участь у цій кампанії в якості кандидатів. Але це буде загальна декларативна позиція, не більше.

Це пов’язано з тим, що в Європі переконалися, що кампанія тиску результатів не дала і ЄС зараз дає можливість українській владі зберегти обличчя. Щоб вона трохи відійшла, подумала, а ЄС тим часом почекає. Якщо така політика «замирення» дасть результати, вони продовжать її, якщо не дасть, то тоді вони, можливо, повернуться знову до тиску.

Крім того, в Європі побоюються, що Україна може бути підштовхнута до Росії, а вони цього категорично не хочуть. Тому, звичайно, дадуть Україні можливість піти назад до ЄС.

 gazeta.ua

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com