Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Трованти — живі камені

У центрі і на півдн Румунії, далеко від міст, зустрічаються дивні камені. Місцеві жителі навіть придумали їм спеціальну назву — трованти. Ці камені можуть не лише рости, але й розмножуватися.

В більшості випадків камені ці мають округлу або обтічну форму і позбавлені гострих сколів. На вигляд вони мало чим відрізняються від будь-яких інших валунів, яких в цих місцях безліч. Але після дощу з тровантами починає творитися щось неймовірне: вони, немов гриби, починають рости і збільшуватися в розмірах.

Кожен тровант вагою усього лише декілька грамів може з часом вирости і поважчати більш ніж на тонну. Молоді камені ростуть швидше, з віком же ріст трованта сповільнюється.

Камені здебільшого сформовані з піщанику. Їх внутрішня будова теж дуже незвично: якщо розпиляти камінь навпіл, то на зрізі, подібно спилу дерева, можна розгледіти декілька вікових кілець, зосереджених навколо невеликого твердого ядра.

Незважаючи на усю унікальність тровантів, геологи не поспішають відносити їх в розряд нез’ясовних для науки явищ. Згідно з думкою вчених,  камені хоч і незвичайні, але їх природа піддається поясненню. Геологи стверджують, що трованти — результат тривалого процесу цементації піску, що відбувався мільйони років в надрах землі. На поверхні такі камені виявилися в ході сильної сейсмічної активності в цьому районі Румунії.

Знайшли учені і пояснення зростанню тровантів: камені збільшуються в розмірах завдяки великому вмісту різних мінеральних солей, що знаходяться під їх оболонкою. Коли поверхня намокає, ці хімічні сполуки починають розширюватися і давити на пісок, і камінь при цьому «росте».

Проте є у тровантів одна особливість, яку геологи пояснити не в змозі. Живі камені, окрім того що ростуть, здатні ще й розмножуватися. Відбувається це так: після того, як поверхня каменю намокне, на ній з’являється невелика опуклість. З часом вона розростається, коли ж вага нового каменю стає досить великою, він відламується від материнського.

Будова у нових тровантов таке ж, як і у інших, старіших каменів. Усередині також присутнє ядро! В цьому і полягає основна загадка для учених. Якщо ріст каменя хоч якось можна пояснити з наукової точки зору, то процес ділення кам’яного ядра не піддається ніякій логіці. В цілому процес розмноження тровантів нагадує брунькування. Деякі фахівці серйозно замислилися над питанням, чи не є вони невідомою досі неорганічною формою життя.

Місцеві жителі вже не одну сотню років знають про незвичайні властивості тровантів, але особливої уваги їм не приділяють. Раніше  камені, які ростуть, використовувалися як будівельні матеріали. Трованти часто можна зустріти і на румунських кладовищах — їх встановлюють як надгробки.

Відмічена за тровантами  ще одна фантастична здат­ність. Подібно до знаменитих повзаючих каменів з каліфорнійського заповідника Долина Смерті, вони іноді пересуваються з місця на місце.

Румуни виготовляють з невеликих тровантів сувеніри і прикраси, а тому у кожного гостя є можливість привезти з собою з подорожі частинку кам’яного дива. Багато власників каменів-сувенірів стверджують, що пам’ятні вироби з тровантів, намокнувши, починають рости, а ще вони іноді самовільно переміщаються будинком. Найбільше скупчення каменів, які ростуть, за­фіксоване в румунській області Вілча. На його території зустрічаються трованти різних форм, розмірів і кольорів. У зв’язку з великим інтересом туристів у 2006 році місцевою владою в селі Костешть був створений єдиний в країні музей тровантів просто неба. Його площа складає 1,1 гектара. На території музею зібрані камені з усієї округи. Охочі за невелику плату можуть ознайомитися з експозицією і придбати невеликі зразки у якості сувенірів.

Ряд дослідників вважає, що трованти представники неорганічної форми життя. Принцип їх існування і будова не мають нічого спільного з характеристиками вже вивчених видів флори і фауни. Можливо,  трованти — представники неземних форм життя, які випадково опинилися на нашій планеті і прижилися.

 u-news.org.ua

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com