Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Якою буде ціна на м’ясо?

Поголів’я птиці в Україні досягло рекордного рівня. На 1 липня 2012 року, за даними Держстату, у країні налічувалося 246,986 млн. голів — повідомляє grainukraine.­ com.

Реалізація худоби і птиці на м’ясо (у живій вазі) усіма категоріями господарств України за січень-червень 2012  скоротилася на 1% в порівнянні з січнем-червнем 2011 р. — до 1,438 млн. т. 

Виробництво яєць в січні-червні 2012 р. збільшилося на 0,5% в порівнянні з відповідним періодом минулого року — до 9,69 млрд. шт. Рекордсменом по нарощуванню виробництва яєць в поточному році стала Хмельницька обл. — +83,9%, а найгірший результат в Одеській обл. — 18,7%

Приріст світового споживання м’яса у найближчими 10 років збільшуватиметься. Це стосується і виробництва, і обсягів торгівлі, говорять аналітики. При цьому найбільший приріст у виробництві і споживанні спостерігатиметься по м’ясу птиці.

В Україні експерти прогнозують загальне збіль­шення обсягів виробництва м’яса. Найбільший приріст очікується по м’ясу птиці і свинині, у тому числі за рахунок скорочення долі яловичини в промисловій переробці.

Згідно з аналітичним звітом «Сільськогосподарський огляд 2009-2018», в основі якого лежать дослідження міжнародної Організації по економічному співробітництву і розвитку (OECD), Сільськогосподарської і продовольчої організації ООН (FAO), Міністерства сільського господарства США (USDA), а також Інституту по дослідженню аграрної і продовольчої політики (FAPRI), світове споживання м’яса упродовж наступних 10 років поступово збільшуватиметься. Головними причинами майбутнього зростання споживання аналітики називають збільшення населення планети і економічний розвиток.

Згідно з прогнозом, світове виробництво м’яса до 2018 року зросте до 328 млн. тонн, причому річний приріст виробництва м’яса птиці значно — на 2,3% — перевищить показники по виробництву свинини і баранини (на 1,8%), а також яловичини (1,3%). У той же час, доля споживання м’яса птиці (37%) уперше перевищить споживання свинини — 36%.

Експерти переконані, що в короткостроковій перспективі світова економічна криза негативно позначиться на світовій торгівлі, хоча обсяги продажів відрізнятимуться залежно від виду м’яса. 

У довгостроковій перспективі — до 2018 року — передбачається щорічне зростання торгівлі м’ясом на 2,4%. Бразилія, згідно з підрахунками, збільшить свою долю у світовому експорті м’яса до 64% і стане видатним гравцем на світовому ринку.  «Що стосується світових цін на м’ясо — якщо до 2018 року не станеться яких-небудь непередбачуваних змін — передбачається поступове їх підвищення упродовж усього періоду до 2018 рік», — говориться в звіті.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com