Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Гарантія для виборців

Встановлення в Україні   диктатури корупційної системи вже є наочним фактом. Так вийшло, що з моменту здобуття незалежності, від виборів до виборів, корупційна складова кожної новообраної влади невпинно зростала і нині досягла якісно нового рівня —  рівня корупційної системи. Це означає, що демократичний баланс влади зник, поглинений корупцією, а управління державою здійснюється в цілому всією корупційною системою, за її законами і правилами — законами грабунку, правилами брехні і маніпулювання суспільною свідомістю.

Українці — законослухняна нація. Населення, люди звикли вірити владі. Але розуміння приходить з досвідом, і більшість вже розібралася, що в цій країні немає чинної влади, а є корупційна система. І це при тому, що напередодні парламентських виборів корупційна система в черговий раз розколює країну — мобілізує «свій» електорат — перемикає увагу громадськості на мовну «проблему», намагається нацькувати людей один на одного ... Але нині фокус не пройде: система «свій — чужий» шляхом поділу на різні мови більше не працює. Люди зрозуміли, що свій — той, хто завжди проти корупційної системи, чужий — той, хто завжди за корупційну систему. Це зрозуміли робітники і службовці, вчителі та лікарі, селяни і пенсіонери, афганці та чорнобильці. Це давно зрозуміли представники малого та середнього бізнесу. Навіть великий бізнес втомився і хоче стабільних, єдиних і цивілізованих правил гри. Люди хочуть жити в правовій державі, адже в просторі тотального беззаконня повністю відсутня перспектива розвитку — ситуація може тільки погіршуватися. Люди не хочуть погіршень і у них є розуміння, що таке антикорупційний критерій «свій — чужий». Тому кожний виборець, озброєний цим сутнісним критерієм вибору,  повинен і зобов’язаний вимагати від кожної партії та кандидата в парламент гарантію викорінення корупційної системи. Тільки при наявності такої гарантії, виборці мають право віддати свої голоси за ту чи іншу партію, за того чи іншого кандидата по мажоритарному округу. Так що ж таке гарантія для виборця?

В далекому 2003 році незалежна громадська організація «Учитель» оприлюднила під загальною назвою «суспільний контроль» механізм, який повністю позбавляє державу корупції. Він фактично дозволяє кожному громадянинові ефективно контролювати систему влади на предмет зловживань і здійснювати громадську експертизу законів перед прийняттям їх у парламенті. Він як компас, що фіксує напрямок розвитку. Громад­ськість високо оцінила громадський контроль. За сукупністю причин тоді реалізувати його не змогли. Зараз ситуація докорінно змінилася. «Учитель» пропонує всім партіям і кандидатам, які балотуються до Верховної Ради, підписати з ним і нотаріально завірити договір соціальної відповідальності, за яким партія чи кандидат, потрапивши в український парламент, зобов’язується: а) законодавчо затвердити громадський контроль; б) ніколи і ні за яких обставин не діяти і не голосувати на користь корупційної системи; в) не зраджувати своїй передвиборчій програмі і своїм виборцям. А в разі невиконання прийнятих зобов’язань, відразу ж добровільно піти у відставку. Цей договір — єдина гарантія для виборця,  і тільки при наявності цієї гарантії виборець віддасть свій голос за ту чи іншу партію, за того чи іншого кандидата.

В умовах суспільного контролю за владою і твердого додержання цієї спрямованості, швидко позбавимося злиднів та бідності, прокладемо шлях до процвітання і благополуччя. Тільки через громадський контроль можливий економічний прорив і конструктивне вирішення всіх накопичених проблем — стан повного поліпшення.

Щоб уникнути можливих передвиборних фальсифікацій, кожний виборець для перевірки «своєї» партії чи «свого» кандидата на предмет підписання договору соціальної відповідальності з «Учителем» може ознайомитися зі списком партій та кандидатів, які вже підписали договір, що постійно поповнюється на сторінці організації «Учитель» на facebook.com  Тобто треба перевіряти, чи є у партій та кандидатів єдина реальна гарантія для виборців. Для запитань пишіть honcharenko@yahoo.com

В’ячеслав Гончаренко,
голова громадської організації «Учитель»

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com