Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Група крові і характер людини

Вивчаючи анкетні матеріали і документи (наприклад, паспорти, медичні довідки та ін.), можна отримати інформацію про групу крові тієї або іншої людини, що дає додаткову можливість дослідити конкретного індивідума.

Наприклад, на думку японців, група крові великою мірою зумовлює характер та індивідуальні особливості кожної людини. Про це свідчать дослідження японського вченого Пошітаке Номі, в яких брало участь більше мільйона осіб.

Приведемо коротко основні риси, які Номі приписує певним категоріям людей.

I               група. Ви прагнете бути лідером. Якщо поставите собі мету, боротиметеся за неї, поки не досягнете. Умієте вибирати напрям для руху уперед. Вірите у свої сили; не позбавлені емоційності. Проте у вас є і слабкості: ви дуже ревниві і метушливі, а крім того, хворобливо амбіційні.

II             група. Ви любите гармонію, спокій і порядок. Добре працюєте з іншими людьми. Крім того, чутливі, терплячі і доброзичливі. Ваші слабкості — упертість і нездатність розслаблятися.

III            група. Ви індивідуаліст, що сформувався, — явний, неприкритий, схильний вчиняти так, як вам подобається. Легко пристосовуєтеся до обставин, гнучкі, не страждаєте відсутністю уяви. Проте бажання бути незалежним іноді може бути зайвим і перетворитися на слабкість.

IV            група. Ви, зазвичай, спокійні й урівноважені. Більшість людей вас любить і добре почуваються у компанії з вами. Умієте розважати їх, одночасно тактовні і справедливі до оточення. Іноді ви довго коливаєтеся і насилу приймаєте рішення.

Іншими словами, група крові — ще один ключ до особи. Так стверджують японські психологи. Погляд цей, останнім часом дуже поширений в Японії, і знаходить усе більш широке підтвердження в повсякденному житті, так само як зовсім нещодавно це було з біоритмами.

Власники шлюбних контор дедалі частіше зустрічаються з певними труднощами під час пошуку супутника для жінок з групою крові В, оскільки вони вважаються занадто самостійними, мінливими у смаках і настроях, а головне — дуже поціновують власну свободу.

Господарі ресторанів охочіше запрошують на роботу людей з групою крові А, тому що вони чесні, добросовісні і уміють працювати навіть в умовах сильного стресу.

При призначенні на керівні посади перевагу віддають особам з нульовою групою крові, оскільки відмінною рисою їх характеру має бути енергія.

Переконання в тому, що між характером і групою крові існує сильна взаємозалежність, у Японії не нове. Книга психолога К. Танакі «Групи крові і темпераменти» з’явилася в цій країні більш ніж півстоліття тому.

Але спершу — трохи спеціальної інформації. У людей виявляють чотири основні групи крові, що позначають у всьому світі символами: 0 (1), А (ІІ), В (ІІІ), AB (IV). Йдеться про певні характерні особливості червоних кров’яних кульок (еритроцитів) і плазми крові.

Група крові — якість незмінна, зберігається упродовж усього життя, передається від батьків до дітей.

З групою крові пов’язані певні біохімічні властивості тканин і органів. Особливості ці, як вважають японські психологи, якщо і не відбиваються на долі людини, то на її здоров’я напевно. Так, особи з нульовою групою крові володіють, як це популярно визначається, значною мірою витривалості, довго живуть, з хвороб їх може наздогнати виразка дванадцятипалої кишки або шлунку. А ось індивідууми з групою крові А особливо сприйнятливі до так званих хвороб цивілізації: інфаркту міокарду, склерозу, ревматизму, нирково-кам’яній хворобі, діабету.

Носії групи крові В стоять як би посередині між групами А і нульовій. Про групу АВ генетики мають, на жаль, мало відомостей. Це дуже рідкісна група крові, що значно утруднює дослідження.

Не до кінця з’ясовано, чому особи з нульовою групою крові здоровіше і довше живуть. Лікар і психолог Д. Вендерлейн стверджує, що їх фізичні параметри вищі, оскільки вони сильніше психічно. Досліджуючи донорів крові, він визначив, що люди з нульовою групою крові значно рідше страждають неврозом і іншими порушеннями нервової системи.

Паризький психолог Ж.Делякур стверджує, що група крові проектується на риси вдачі, і особи з однією групою мають схожий темперамент. А темперамент, у свою чергу, впливає на формування характеру.

Група крові 0. Це люди вічного руху. Енергійні, володіють пробивною силою, вольові, уміють налагоджувати контакти. Їх енергія невичерпна, працюють вони невтомно. Не випадково жінки і чоловіки, яким вдалося багато чого добитися у світі бізнесу, мають, як правило, нульову групу крові.

Група крові А. Це люди добросовісні, сумлінні. Упевнено йдуть вперед у своїй професійній діяльності, усе інше оцінюють як менш важливе. Якщо за щось беруться, прагнуть не розчарувати. Вони дотримуються слова, їм можна довіряти. Те саме стосується і особистих контактів: завжди залишаються прихильними до близьких, відданими у дружбі.

Група крові В. Це люди вразливі, дуже делікатні, з великими здібностями. У роботі до себе та інших пред’являють дуже високі вимоги. Вони спокійні, але під цим часто ховається чутливе серце. Їх почуття можуть, проте, проявлятися дуже бурхливо, особливо коли йдеться про любов.

Жінки дуже ревниві, значно сильніше, ніж чоловіки з цією ж групою крові.

Група крові АВ. Це особи, які захоплені почуттями, що часто стає причиною внутрішніх розладів, нерішучості і сумнівів. Конфлікти така особа переживає, нікому не сповідуючись. Проте в любові, дружбі і сімейних відносинах ці люди близькі до ідеалу. Як стверджує Ж. Делякур, вони прагнуть не лише до особистого щастя, але й хочуть обдарувати їм партнера.

Психологи, що дослідили на острові Тайвань питання про взаємозв’язок груп-пи крові людини з його характером, дійшли наступних висновків:

Група 0: означає упевненість в собі, прагнення до незалежності, схильність до сміливих дій, упертість.

Група А: це люди повільні і слабовольні, обережні і розсудливі. Мають важливу здатність вислуховувати і аналізувати думки інших.

Група В: з одного боку, їм властива балакучість, оптимізм, творчі здібності, а з іншого — різкі зміни настрою, підвищена збудливість і неурівноваженість.

Група АВ: з одного боку, здатність до співчуття і альтруїстичних вчинків, до безкорисливої дружби; нерідко тонке розуміння економічних питань, з іншої — запальність і неурівноваже­ність.

Визначення темпераменту, стверджує російський дослідник В. Куліков, можливо також асоціювати з антигенами системи M — N. Так, у осіб сангвінічного і холеричного темпераментів (з природними задатками лідерства) в еритроцитах крові знаходиться відразу два антигени: М і N, тоді як у меланхоликів і флегматиків (ведених) виявлено тільки по одному антигену: N або М.

(Далі буде)

P.S. Тема, досліджена Георгієм Щокіним, має не лише пізнавальне, а й прикладне значення, тому книга «Візуальна психодіагностика» стане в нагоді керівникам колективів, які бажають створити для своїх працівників якісно нові умови для продуктивної праці. Замовляйте книгу в інтернет-магазині www.biblion.com.ua. Тел. 490-95-18

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com