Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Чи варто міняти долари на золото?

Сорос майже в три рази збільшив свої позиції по золоту: з 52 млн долл на початку нинішнього року до 137,3 млн долл в минулому другому кварталі.

Нещодавно ЗМІ писали, що Сорос після дворічної перерви почав знову скуповувати золото. Нібито за поточний рік він збільшив свої інвестиції в золото у 2,6 рази.

Інформація виявилася дуже цікавою, але ще цікавішою була реакція коментаторів. Висловлювалися  різні думки.

Були заклики наслідувати приклад Сороса, і усі долари негайно вкласти в золото. Мовляв, Сорос точно знає щось жахливе, що може привести до радикальних змін на світовому валютному ринку.

Проте були і протилежні думки. Висловлювалися думки, що це просто прийом, покликаний змусити людей скупити жовтий метал, а потім Сорос їх «кине». Думок багато і, напевно, ніхто, окрім Сороса, не знає правди.

Справедливості ради варто сказати: хоча Сорос знаменитий у світових фінансових кругах, і його часто представляють як великого інвестора, який не помиляється, в його біографії були випадки, коли він промахувався.

Наприклад, Сорос багато втратив на російських акціях у 1998 році. Він не врахував специфіку російського ринку цінних паперів і був упевнений, що може їх обіграти.

Правда, були у Сороса і успіхи. У будь-якому випадку, збити такі статки без великих знань інсайдерської інформації неможливо.

А що, якщо Сорос дійсно правий? Може, і справді варто хоча б частину грошей зберігати в золоті? Тут і НБУ не забув про приватних інвесторів — випустив чергову партію інвестиційних золотих монет «Архангел Михайло».

 Золоті монети не можуть замінити в Україні готівкові долари, це різні фінансові інструменти. Тому і цікаво, наскільки вони можуть бути замінимі.

Окремі аналітики дії Сороса пояснюють тим, що він чекає до осені обвалу долара на світовому ринку. Сигналами до обвалу називають і високе безробіття в США, і уповільнення зростання ВВП, і непомірне зростання витрат держбюджету США, який доводиться покривати за рахунок випуску усе нових і нових держоблігацій.

Дійсно, з наближенням виборів президента США ситуація навколо держбюджету загострилася. Барак Обама, бажаючи бути переобраним на новий термін, поступає, як усі політики: обіцяє ще більше пільг і соціальних гарантій, не розповідаючи, де братиме гроші на ці популістські заходи.

Його опоненти хочуть понизити його популярність за рахунок критики політики «влізання в борги». Для ведення такої політики Обамі доведеться знову просити підняти ліміт держборгу вже до 15 трлн долл, а може, і вище.

А ринок добре пам’ятає конфлікт з підвищення ліміту держборгу в 2011 році, коли мало не стався технічний дефолт по держоблігаціях США. Можливо, Сорос знає трохи більше про реальну ситуацію з держбюджетом США і політичними баталіями, тому і робить такі кроки.

У тому ж 2011 року, коли йшли розмови про технічний дефолт в США, ціни на золото злетіли з 1 620 до 1 875 долл за троїсту унцію. Вибори президента США в листопаді 2012 року, і ситуація може повторитися. І тоді, дійсно, купивши зараз золото, можна потім продати його дуже вигідно. Якщо Сорос не помилився.

Друга можлива причина скупки золота Соросом — це «валютна війна» між Китаєм і США, яка може завершитися втратами обох сторін.

Заява Китаю про те, що він за рахунок доларів зі своїх золотовалютних резервів купуватиме золото, може змусити понервувати багатьох.

Резерви Китаю — 3,2 трлн долл, і у разі скупки золота долару на світовому ринку буде несолодко.

На це розраховує і Китай у своїй «війні» зі США. Америка цього боїться, адже Пекін є значним власником держоблігацій США у світі.

Масовий продаж держоблігацій США Китаєм може розбалансувати і так досить крихку рівновагу між попитом і пропозицією на ці цінні папери.

Можливо, ці заяви Китаю — лише брязкання зброєю. У будь-якому випадку, вірогідність збільшення скупки золота Китаєм — сильний аргумент для ринку.

Аналітики говорять: ціна на золото може бути нестабільною в найближчому майбутньому, але існує тренд до зростання в тривалій перспективі.

Може, дійсно Сорос вирішив пережити усіх і скуповує золото, щоб потім похвалитися своєю далекоглядністю? Можливо, є і інші чинники, які примушують Сороса так діяти. Може, він дійсно вважає, що дні єврозони спливають, і таким чином готується до краху євро.

Хоча ціни на золото більше пов’язні з курсом долара, ніж з євро, але дві валюти так сильно переплелися, що складно уявити долю долара, якщо впаде євро.

Час усіх розсудить.

Олександр Охріменко,
Українська правда

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com