Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Не втрачайте пильність

На Львівщині викрили групу сучасних «рабовласників». Для регіону злочини такого роду є рідкістю, кажуть правоохоронці. Експерти ж заявляють, що трудове рабство стає поширеним явищем в Україні.

У Бориславі серед білого дня, просто на вулиці, викрадали та перевозили до власного будинку молодих людей — за такою схемою працювали троє осіб, мешканців цього ж міста. Зловмисники шукали для себе «рабів», які б виконували всю хатню роботу та продавали мед, заробляючи гроші для «господарів». Людей утримували у нелюдських умовах, залякували, застосовували фізичну силу і надягали ланцюги. Потерпілі, яким таки вдалося втекти, заявили про викрадення до правоохоронних органів.

“Це резонансний випадок, справа не типова для Львівщини, такі злочини є рідкістю. Обурює зухвалість, викрадення на вулиці, — зазначила у коментарі DW співробітниця відділу громадських зв’язків УМВСУ у Львівській області Уляна Флишко. — Одна особа — молодий чоловік, насильно утримувався три місяці, інші — кілька тижнів, серед них — жінка. Причому це люди середнього достатку, жінка з благополучної родини, яка самотужки виховує малолітню дитину». Як розповіла Уляна Флишко, потерпілих постійно залякували. Нині проти зловмисників порушено кримінальну справу за статтею 146 ч.2 Кримінального кодексу — незаконне викрадення людей з корисливих мотивів за попередньою змовою. Передбачене покарання — 5 років ув’язнення. Однак, як зауважила Уляна Флишко, в ході слідства можлива перекваліфікація злочину на торгівлю людьми.  Ризик потрапити у рабство в Україні зростає, переконана експерт Західноукраїнського центру Жіночі перспективи Олена Кальбус. Їдучи на заробітки за кордон, люди перестраховуються, шукають родичів і знайомих, тому небезпека опинитися у «трудовій пастці» мінімізувалася, каже Кальбус. А от в межах України, молоді люди подекуди втрачають пильність і стають жертвами експлуататорів, нарікає Кальбус.

За її словами, якщо ще вісім років тому в Україні серед різновидів торгівлі людьми переважала сексуальна експлуатація, то нині «пальму першості» тримає трудове рабство. Переважно злочинці заманюють людей на роботу обманом чи шахрайством, обіцяючи гарну оплату. В першу чергу, каже представниця Жіночих перспектив, потерпає молодь, що шукає підробітку. Нерідко таким обставинам передують і родинні конфлікти.

Найбільше повідомлень про факти примусової праці надходять з сільськогосподарських районів півдня країни, розповіла DW Олена Кальбус. Утім, останнім часом стали відомі і випадки трудового рабства у західних областях. Так, резонансна справа нещодавно була розкрита на Волині. Там група осіб ромської національності насильно утримувала з десяток людей, які працювали на їхній «бізнес”: шукали речі на сміттєзвалищі для подальшого продажу в Закарпатській області. У такий спосіб зловмисники діяли 15 років, нині вони чекають рішення суду.

Щоправда, у судовому процесі, зауважує Олена Кальбус, звинувачення часто перекваліфіковують на статті з більш м’яким покаранням. Відтак, за статтею торгівля людьми вироків не багато. З наявністю в Україні тенденції до зростання кількості випадків примусової праці погоджується і координатор програм протидії торгівлі людьми Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні Рут Крчмар. Це стосується як внутрішньої, так і зовнішньої трудової експлуатації. Україна, за її словами, стає країною призначення торгівлі людьми.

Водночас в інтерв’ю DW Крчмар підтвердила, що поширеною є примусова праця у сільських господарствах та на виробництвах. На думку представниці МОМ, така тенденція зумовлена нестачею дешевої робочої сили в Україні, передусім у сільському господарстві, де робота особливо важка. А ще «олії у вогонь» підливає європейська криза. І ті, хто колись їздили на заробітки за кордон, тепер змушені шукати підробітку в Україні.

За даними МОМ, зі ста повідомлень про трудову експлуатацію, які надходять телефоном гарячої лінії організації, у 60 випадках зазвичай йдеться про наругу саме в Україні. Експерти констатують, що за останні кілька років, потерпілі від примусової праці українці все частіше відважуються звертатися до правоохоронців та громадських організацій. Відтак, стають очевидними масштаби цієї проблеми.

Українська служба DW

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com