Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Почалася ліквідація?

За два тижні до початку нового навчального року начальник відділу освіти Ленінського району Донецька Л.     Распорська направила до гімназії лист ультимативного змісту, в якому йдеться: «з метою формування шкільної мережі на 2012-2013 н. р., згідно з рекомендаціями районного відділу освіти, нагадуємо Вам, що наповнюваність учнів у 10-х класах винна бути не менше 25 осіб. У разі не набирания такої кількості учнів до 25.08.2012 р. класи не відкриватимуться».

На сьогодні в кожній паралелі НВК «Гармонія» по 2 класи, і тільки 10-й клас один. Станом на 21 серпня він має 16 учнів.

Батьки і діти шоковані звісткою, що їм доведеться в терміновому порядку шукати варіанти продовжити освіту десь за межами рідної «Гармонії».

“У нас у минулому році було в класі 27 учнів, а десь у травні нам повідомили, що після 9-го повинно залишитися не менше 20 учнів, а інакше клас буде вважатися не наповненим. Але частина дітей пішла в технікуми, хтось — в училища, тому в 10-й клас подали заяви лише 16 дітей, — говорить Наталія Ізвєкова з батьківського комітету. — Моя дочка призер олімпіад з української мови, вона категорично не хоче йти з гімназії. Вчора донька пішла до школи, вони з хлопцями прибирали клас, їм уже видали книги. І раптом таке повідомлення — як сніг на голову. У це неможливо повірити — залишилися лічені дні до нового навчального року. Ми не можемо зрозуміти — яка різниця 16, 20 або 25 дітей у класі?!».

Український 10-й клас у НВК «Гармонія» на сьогодні єдиний на весь Ленінський район м. Донецька. Таким чином, 16 десятикласників «українців», які залишилися, просто не зможуть продовжити навчання українською мовою, не змінюючи місце проживання.

НВК «Гармонія» має високий відсоток вступу до ВНЗ, дає освіту з ухилом на мови. Крім української, тут поглиблено вивчають англійську та німецьку. «Це суща дурниця і чиновницьке свавілля — є в нашій країні класи, де і по 6 дітей навчаються! Закон України «Про середню освіту» говорить, що достатньо і 5 учнів для того, щоб існував клас. Що ж стосується їх же власних рекомендацій, на які посилається Распорська, то з урахуванням нового статусу російської мови донецькі «освітяни» можуть рекомендувати ліквідувати всі українські школи в Донецьку і всі класи. Однак, ні з Конституцією, ні з Законом «Про середню освіту» розпорядження Ленінського відділу освіти ніяк не співвідноситься», — вважає донецька правозахисниця Марія Олійник.

За її інформацією, в останні дні аналогічні листи загрозливого змісту були розіслані і в інші навчальні заклади Донецька. Очевидно, що «мовний» закон спровокував нову хвилю закриття «не економічних» шкіл у регіоні.

Тетяна ЗАРОВНА gazeta.ua

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com