Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ВИМИРАЮТЬ ТВАРИНИ

У Київському еколого-культурному центрі повідомляють, що із-за ядо-химикатов в Україні нестримно вимирають дикі тварини.

Екологи повідомляють, що через застосування фосфіду цинку страждають більше 100 видів диких птахів і звірів. Варто відмітити, що фосфід цинку є досить небезпечним ядо-химикатом, яким протравлюють зерно, щоб позбавитися від гризунів. Його основна небезпека криється в тому, що ця речовина дуже повільно розкладається.

У Україні масове застосування фосфіду цинку привело до того, що більше 30 видів тварин потрапили в Червону книгу. Яким саме видам тварин та рослин загрожує вимарання можно дізнатися використавши пошук в Червоній книзі України. Так, із-за цього хімікату в Україні під загрозою повного вимирання виявилися звичайні хом’яки, ховрахи, дрохви, степові журавлі, степові орли, а також степові луні.

Крім того, із-за отруєних гризунів і птахів гинуть вовки, тхори і шакали, а також місцеві мисливці, які збирають цих тварин. Екологи заявляють, що фосфід цинку отруює підземні води, які потім отруюють людей. Також цією отрутою труять бездомних собак і звірів в зоопарках, але дуже часто від нього помирають і люди, а особливо маленькі діти.

Фосфід цинку - темно-сірий порошок; містить 18-24% фосфору і 70-80 % цинку, не розчиняється у воді і спирті, слабо розчиняється в лугах і маслах , дуже добре розчинний ( з розкладанням ) в кислотах.

При дії соляної кислоти шлункового соку фосфід цинку руйнується з утворенням фосфористого водню , який і зумовлює в основному токсичність цього препарату.

Картина отруєння фосфідом цинку типова для отруєння фосфористим воднем , осфід цинку вибірково діє на гризунів. Смертельною дозою для щури вважають 15 - 30 мг / кг , для миші 3-5 мп / кг.

Цей отруто-хімікат заборонений в країнах Європейського союзу, а також Баларуси і Росії. Українські екологічні і природоохоронні організації звернулися до міністра екології України з вимогою заборонити використання фосфід цинку на території України.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com