Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

КАВА КОРИСНА?

Аргументованих доказів негативної дії розумних доз кофеїну на організм ніхто ще не привів. В той же час, позитивний вплив природного стимулятора підтверджується науковими дослідженнями. За інформацією BBC, американські учені з університету Північної Дакоти довели, що кофеїн здатен понизити ризик виникнення деяких захворювань мозку, захищаючи організм від впливу холестерину. Від­криття було зроблене на основі аналізу даних, отриманих в ході серії дослідів на кроликах. Під час дослідів, протягом трьох місяців тварин тримали на дієті, з високим вмістом насичених жирів.

Подібна дієта призводить до збільшення холестерину в крові, послабляючи гематоенцефалічний бар’єр між мозком і основним кров’яним руслом. Таке послаблення природного захисту центральної нервової системи робить мозок більш уразливим для шкід­ливих речовин, і може спровокувати такі ураження мозку, як хвороба Альцгеймера.

Пізніше, в щоденний раціон частини кроликів був введений кофеїн, в кількості, що міститься в одній чашці кави. Через 12 тижнів виявилось, що у тварин, що приймали кофеїн, гематоенцефалічний бар’єр постраждав набагато менше, ніж у тварин, що дотримувалися «безкофеїнової дієти».

Судячи з усього, кофеїн блокує шкідливу дію холестерину. Можливо, що кофеїн — це безпечні і доступні ліки, а їх здатність стабілізувати гематоенцефалічний бар’єр означає, що він може грати певну роль у профілактиці неврологічних порушень. 

Результатами американських колег зацікавилися британці. Тепер вчені Туманного альбіону збираються підтвердити користь кофеїну власними дослідженнями. Насолоджуючись ароматним напоєм варто пам’ятати про дозування. Бо навіть найкорисніший продукт при надлишковому вживанні може перетворитися на отруту.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com