Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Проблеми газпрому в європі

Проблеми Газпрому в Європі можуть змусити його ще більше тиснути на Україну. Про це йдеться у статті The Washington Post, переклад якої подає «Український тиждень».

«Жодна країна не була більш пов’язаною з проблемними статками Газпрому, ніж Україна. І жодна країна не мала так мало успіху у боротьбі з Газпромом. Україна просто є занадто важливою для російської енергетичної політики і для потоку грошей, який ця політика підтримує.

Впродовж десятиліття Газпром та його доходи були найважливішою фінансовою підтримкою системи, побудованої Володимиром Путіним. Тепер ця підтримка зіткнулась з проблемами через різке зниження цін на газ у всьому світі. Але ще не зрозуміло чи принесе це полегшення Україні. По суті Росія використовує енергетичні біди України для того, щоб надійно закріпити країну в орбіті Москви», — зазначає американське видання. «Відносини були складними майже з самого початку незалежності 21 рік тому. Двічі Газпром відрізав подачу газу до України. Газпром широко розглядають як головну рушійну силу корупції тут (в Україні – Ред.)… І Газпром був найважливішим інструментом часто агресивної політки Путіна щодо великого сусіда Росії», — додає The Washington Post.

Україна, яка залежить від природного газу як палива, «з тріском провалила» свої зусилля виліпити інтелектуальну енергетичну політику. Про це йдеться в останньому звіті U.S.-Ukraine Foundation на чолі з колишнім топ-менеджером Chevron, а нині експертом в Центрі стратегічних та міжнародних досліджень Едвардом Чоу.

«Основною причиною є непрозорі ділові практики, що ведуть до поширеної та масової корупції в енергетичному секторі», — зазначив Чоу у звіті.

«Перед лицем величезних витрат (на нові трубопроводи в Європі – ред.) експортний бізнес Газпрому розпилюється. Це дає більшості європейських покупців ширший простір для переговорів. Але це може змусити Газпром ще більше тиснути на Україну, яка може стати останнім полоненим ринком», — йдеться в статті.

Нагадаємо, за 8 місяців поточного року Україна заплатила Росії за імпортований газ 9,1 мільярда доларів, що лише на 1,9% менше, ніж за аналогічний період 2011 року, повідомили у Держстаті. За січень-серпень 2012 року Україна скоротила обсяг закупівлі газу в «Газпрому» майже в два рази — до 16 млрд куб м.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com