Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Шляхи вирішення найвагоміших екологічних проблем

Відбулося друге засідання Всеукраїнської консультативної ради з екологічних проблем.

Днями представники Всеукраїнської консультативної ради зустрілися з екологічним активом України для того, аби обговорити шляхи вирішення найвагоміших екологічних проблем України та підсумувати результати проведеної роботи.

Голова Всеукраїнської консультативної ради з екологічних проблем Сергій Орєхов відзначив: «Сьогодні на засіданні зібралися відомі люди зі всієї країни: народні депутати, Герої України, академіки і доктори наук, діячі культури і мистецтва, ті, кому не байдужа доля і майбутнє України. Впевнений, що спільними зусиллями ми зможемо знайти відповіді на ті питання, які на сьогоднішній день є актуальними для нашої країни. Хоч, Всеукраїнська консультативна рада з екологічних проблем існує не так давно, і ми тільки починаємо втілювати свої ідеї у життя, результати вже є. І, повірте, це тільки початок великої справи».

На засіданні всім присутнім повідомили, що Всеукраїнською консультативною радою з екологічних проблем розроблено та вже зареєстровано у Верховній Раді України три законопроекти, направлених на вдосконалення чинного законодавства у сфері екології, а саме: законопроект №11311 «Про заборону на вирубку лісів та введення мораторію на експорт лісо- та пиломатеріалів»; законопроект №11310 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо посилення відповідальності за забруднення навколишнього природного середовища)»; законопроект №11309 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо посилення відповідальності за випалювання рослинності або її залишків)».

«Із прийняттям цих законопроектів ми зможемо досягти ефективного контролю в екологічній сфері. З посиленням покарання за злочини, здійснені проти природи, упевнений, порушників одразу ж поменшає. За таких обставин легше буде контролювати та відновлювати навколишнє середовище. Ми маємо надію, що ці законопроекти будуть прийняті найближчим часом, адже в нас є вже такий досвід. Так, 18 вересня поточного року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини», над яким ми довго і сумлінно працювали разом з професіоналами в цій сфері. Я і мої соратники вдячні всім, кого ця тема не залишила байдужими»,– наголосив Сергій Орєхов.

Вказаний закон спрямований на захист українського споживача від «псевдоорганічних» продуктів. Сьогодні споживачеві доводиться вірити виробникам «органіки» на слово. Однак, тепер компаніям, що займаються виробництвом органічної продукції, необхідно пройти обов’язкову повномасштабну перевірку, завдяки якій, споживач зможе бути впевнений у тому, що придбана ним продукція, є органічною», — заявляє автор закону Ю.Кармазін, член Всеукраїнської ради, народний депутат України.

Протягом засідання були розглянуті нагальні екологічні проблеми, серед яких, наприклад, проблема відомого Куяльницького лиману, вода якого забарвилася в криваво-червоний колір. Це спричинено браком води, яка раніше надходила з річки Великий Куяльник і загибеллю мікрофлори, що, власне, створювала цілющу ропу величезного водоймища. З цього приводу Юрій Кармазін запропонував підготувати членам Всеукраїнської консультативної ради екологічних проблем документи по спасінню Куяльницького лиману.

Також, на засіданні представники екологічного активу обговорили з членами Всеукраїнської консультативної ради крім загальних екологічних проблем, наступні:

— сучасний стан водних ресурсів України;

— поводження з твердими побутовими і промисловими відходами, на прикладі Черкаської області;

— органічна сільськогосподарська продукція, як альтернатива сучасним технологіям виробництва – «Контроль ГМО започатковує збереження генофонду нації».

По завершенню обговорення, задля закріплення подальшої плідної співпраці між Сергієм Орєховим, як Головою Української партії «Зелена планета» та Українською Академією Наук, на чолі з її президентом Олексієм Оніпком було підписано Меморандум про співробітництво.

«Підписання цього Меморандуму – ще один крок на шляху до країни з чистою екологією. Українська Академія Наук — громадська організація, що об’єднує вчених і виробників різних галузей, у яких одна мета — вивчення і узагальнення досягнень науки, сприяння найбільш повному використанню їх в інтересах соціально-економічного розвитку України, сприяння розвитку і відтворенню інтелектуального потенціалу суспільства, розповсюдженню наукових і технічних досягнень. Маючи такий потенціал, разом ми досягнемо успіху», — зазначив Сергій Орєхов.

У свою чергу, Олексій Оніпко відповів: «Ми бачимо, що Всеукраїнська консультативна рада з екологічних проблем, її представники, дивляться вперед й головне – не розпилювалися на пусті балачками, вони діяли вчора і роблять це сьогодні. У нас спільні погляди на майбутнє, адже Українська Академія Наук також за провадження у виробництво новітніх технологій, застосування яких максимально б зменшило забруднення навколишнього середовища».

На останок Сергій Орєхов подякував усім присутнім, зазначивши, що усі висловлені думки та ідеї членів екологічних активів України будуть прийняті та детально розглянуті. «Тільки спільними зусиллями ми досягнемо необхідного результату. Ніщо так не прикрасить нашу країну як взаєморозуміння між українцями та їх згуртовані дії, направлення на покращення екологічного, економічного та соціального становища України».

Нагадаємо, що раніше Всеукраїнська консультативна рада з екологічних проблем звернулася до Президента України Віктора Федоровича Януковича з приводу присвоєння їй статусу Національної. Сьогодні це звернення знаходиться на розгляді в Адміністрації Президента і в найближчі терміни має бути прийняте відповідне рішення

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com