Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Оцінка виборів — різна

Міжнародні спостерігачі розійшлися в оцінках виборів, що відбулися в неділю, до парламенту України, але не ставлять під сумнів легітимність обраної Ради.

Спостерігачі від двох «пострадянських» міжнародних структур — СНД і ГУАМ — позитивно оцінюють хід і результати виборів на Україні.

«Вибори були вільними, відкритими, відповідали законодавству України. Підрахунок голосів на тих ділянках, на яких були наші спостерігачі, здійснювався відкрито і прозоро», — сказав глава місії спостерігачів СНД, перший зампредседателя виконкому Співдружності Володимир Гаркун. За його словами, більше 270 спостерігачів від СНД фіксували порушення, але ці факти «носили несистемний характер і не могли вплинути на результати виборів».

До таких же висновків прийшли і спостерігачі від ГУАМ — організації, в яку, окрім України, входять Грузія, Азербайджан і Молдова.

«Незважаючи на невеликі огріхи, не було зауважень, які могли б істотно вплинути на результати голосування», — відмітив генеральний секретар ГУАМ Валери Чечелашвили, додавши, що виборчий процес повністю відповідав міжнародним стандартам.

Спостерігачі від парламентської асамблеї ОЧЭС (Організації Чорноморської співпраці, в яку входить 12 країн причорномор’я і Балкан) теж заявили, що не зафіксували на виборах значних порушень, і навіть відмітили «демократичну і доброзичливу атмосферу» на виборчих дільницях.

Позитивну оцінку вибори отримали і від представників російської влади.

«В цілому вибори пройшли без помітних порушень. Великим прогресом в плані розвитку демократії стало використання веб-камер на виборчих дільницях», — сказав спецпредставник президента РФ по взаємодії із співвітчизниками, член комітету Держдуми по міжнародних справах Олександр Бабаков.

Глава російського ЦВК Володимир Чуров теж високо оцінив роботу українських колег, назвавши вибори «добре організованими».

Європейські політики кілька разів заявляли, що парламентські вибори стануть для України «тестом на демократію».

Стосунки Києва і Заходу ускладнилися після судових вироків лідерам української опозиції Юлії Тимошенко і Юрієві Луценку. Представники Євросоюзу ще до початку голосування висловлювали сумніви в демократичності виборчої кампанії, яку два великі політики проводять за гратами.

В результаті місія спостерігачів від парламентської асамблеї ОБСЄ далу виборам в цілому негативну оцінку. Спостерігачі заявили, що вибори були недостатньо прозорими, і відмітили використання адміністративного ресурсу під час передвиборної кампанії.

«Деякі аспекти передвиборного періоду стали кроком назад в порівнянні з останніми виборами на Україні», — заявила глава делегації ПА ОБСЄ Вальбургі Габсбург Дуглас, слова якої наводяться в офіційній заяві міжнародної організації.

Жаль з приводу недоліків, відмічених європейськими спостерігачами, виразив і глава Європарламенту Мартін Шульц. В той же час, він відмітив, що самі вибори і процедура підрахунку голосів отримали позитивну оцінку.

Україна у відповідь пообіцяла виправитися. Глава МЗС Костянтин Грищенко заявив, що українська влада врахує зауваження міжнародних спостерігачів, зверне увагу на виявлені ними недоліки і удосконалить виборчий процес.

При цьому міністр відмітив, що більшість оцінок міжнародних спостерігачів були в цілому позитивними. Втім, заклопотаність Шульца розділяють не усі члени Європарламенту. Представники другої за чисельністю фракції соціалістів визнали вибори відповідними міжнародним стандартам.

«Проведені вибори на Україні можуть розглядатися як законні і організовані, вони перевищили очікування більшості критиків. Хоча різні стурбованості були висловлені в ході компанії, вони не повинні дискредитувати результати виборів», — заявив глава фракції соціалістів Ханнес Свобода.

Його колега по Європарламенту Деніел ван дер Ступ, що спостерігав за виборами від організації «Європейський центр геополітичного аналізу» виразився ще яскравіше. За словами Струпа, «порівнюючи з деякими західними державами, вибори в Україні були навіть краще організовані». Євродепутат зазначив, що українці можуть гордитися такими виборами.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com