Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Мову уже витісняють

Після ухвалення Закону «Про основи державної мовної політики» в теле- і радіоефірі збільшилася трансляція російськомовної реклами, а також удвічі зменшився об’єм ведення програм українською мовою трьох радіокомпаній. Про це повідомив Національний радий України з питань теле- і радіомовлення на запит Тиждень.ua.

Нацрада повідомила, що в результаті моніторингів загальнонаціональних теле- і радіоканалів в березні і жовтні цього року по об’ємах мовлення на українському і інших мовах простежується, що в ефірі теле- і радіоканалів почали транслювати російськомовну рекламу.

«Якщо на телеканалах об’єм такої трансляції є незначним (менше 1% від загального об’єму усієї реклами), то на радіоканалах цей процес має активніший характер (до 15% від загального об’єму реклами на окремих радіоканалах). До останнього часу в ефірі загальнонаціональних мовців розміщувалася виключно україномовна реклама, як того вимагало законодавство», — повідомляє Нацрада.

Ухвалення мовного закону привело до зменшення об’ємів ведення радіопрограм українською мовою в два рази і більш в ефірі трьох загальнонаціональних радіокомпаній. «Інші радіокомпанії зберігають об’єми ведення українською мовою на рівні своїх ліцензійних вимог (до 75% ведення програм українською мовою) », — відзначається відповідає Нацради.

Незважаючи на це загальний об’єм ефірної трансляції україномовних програм на телебаченні (особливо з урахуванням субтитрування) майже не змінився, говориться в повідомленні. «За станом на жовтень 2012 року зростання об’ємів трансляції російськомовних програм відбувається за рахунок припинення субтитрування. Половина загальнонаціональних телекомпаній припинили субтитрування своїх програм, які транслюються з озвученням російською мовою», — відмічає Нацрада.

Як відомо, Верховна Рада прийняла в цілому ініційований Партією регіонів законопроект «Про основи державної мовної політики» 3 липня. 8 серпня президент Янукович підписав документ, а 10 серпня закон набув чинності.

20 серпня Нацрада виключила графу про мови з ліцензій мовців і затвердила нові зразки заяв про видачу (продовження), переоформлення і видачу дубліката ліцензій на мовлення.

 smi.liga.net

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com