Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Росія підштовхує Україну

Посол РФ в Україні М.Зурабов нещодавно заявив про неможливість створення консорціуму на базі української ГТС через участь України в Енергетичному співтоваристві ЄС. Ця участь зобов’язує Україну переходити на європейські законодавчі норми і процедури у сфері енергетики, зокрема, прийняти антимонопольний «Третій енергетичний пакет». За словами головного російського дипломата в Україні, якщо Україна прагне знизити ціну на газ завдяки ідеї консорціуму, то їй доведеться вийти з Енергетичного співтовариства ЄС. Росія вже має досвід зіткнення з нормами «Третього енергопакету» на прикладі литовської компанії «Lietuvos dujos» і прагне уникати необхідності працювати за правилами Енергетичного співтовариства ЄС в Україні. Для української сторони це означає необхідність визначення пріоритетного енергетичного партнерства, а саме: довгострокове співробітництво з ЄС або з Росією.

 За останніми прогнозами Міжнародної енергетичної агенції (МЕА) Україна має шанси на енергетичну незалежність і відмову від споживання російського газу до 2030 р. через підвищення енергоефективності. Для цього Україні необхідно витрати близько 207 млрд дол. до 2030 р. МЕА також додають, що в умовах щорічних інвестицій у видобувний енергетичний сектор на рівні 3-4 млрд дол.  українська сторона зможе збільшити виробництво газу з нинішніх 20 до 70 млрд  куб. м. газу у 2030 р. Експерти зазначають, що влада зможе профінансувати лише чверть необхідних видатків, сподіваючись, що решту профінансують міжнародні енергетичні компанії (Shell, ExxonMobil та інші). Але спочатку доведеться значно покращити інвестиційний клімат в Україні, у тому числі це стосується поваги до європейських демократичних цінностей.

 Зважаючи на те, як посол Росії досить не демократично ставить умову «або по-нашому, або ніяк», він, очевидно, забуває, що Україна не може інакше. У надрах українських земель більше газу, ніж у Катарі. Єдина проблема полягає у тому, що на організацію видобутку потрібно не менше десяти років і величезні інвестиції, а це не вирішує проблем, які стоять гостро вже сьогодні. Існує альтернатива у вигляді імпорту зрідженого газу з Азербайджану через Грузію, але її реалізація потребує мінімум п’ять років. Іншими словами: це також не вирішує актуальних проблем вже сьогодні. Європа, натомість, може запропонувати реальне рішення ситуації.

Нещодавні спроби шантажу з боку Росії все більше переконують європейців у тому, що колись надійний радянський партнер занадто високої про себе думки.  Подібна політика тиску можливо і працювала у минулому, але сьогодні вона призводить до втрати довіри та змушує Європу шукати альтернативних постачальників, перш за все для себе. Тим часом США, колись найбільший імпортер енергоносіїв у світі, сьогодні видобуває газ у величезних обсягах з власних резервів, паралельно забезпечуючи міжнародний ринок. Таким чином, існує безліч можливостей для постачання великих обсягів власне зрідженого природного газу у будь-який куточок світу.  Європа, у свою чергу, інвестує значні кошти у будівництво терміналів зрідженого газу, щоб зменшити залежність від Росії з 80% до 25%. Газова промисловість у Європі є вільним ринком. Навряд чи європейські енергетичні компанії припинять імпортувати енергоресурси, особливо, тоді, коли європейська газотранспортна мережа вже має вихід на різні ринки. Україні залишається лише переналаштувати власну газотранспортну мережу, яка, між іншим, сьогодні не використовується на повну силу, таким чином, щоб стати повноправним імпортером європейського газу за світовими ринковими цінами.

Тоді Росія, можливо, зрозуміє, що світ не готовий вічно миритись з «жорсткими правилами гри» та на зміну силовим методам прийшли компроміс і добросусідство.

 Фонд «Спочатку Люди»

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com