Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Куди йдуть бюджетні кошти?

Агентство журналістських досліджень отримало відповідь на відправлений раніше запит у Вищу раду юстиції (УСЮ). Метою запиту було з’ясувати практичну ефективність Вищої ради юстиції в системі суддівського самоврядування. Отже.

Упродовж 2012 року УСЮ засідала аж 14 разів. Велика частина цих засідань була присвячена ухваленню рішення: яких суддів вписувати на призначення Президентом, а яких вписувати на звільнення. По голосуванню членів УСЮ було прийнято рішення внести Президентові 528 подань на призначення суддів уперше і 123 представлення на звільнення суддів з посад. Відмітимо, що рекордна кількість звільнення суддів була зафіксована з приходом до влади нового Президента Віктора Януковича. У 2010 р. з посади судді було звільнено 447 чоловік (середній показник близько 130 звільнень в рік), а призначено — 569. Це спричинило новий рекорд: в 2011 році суддівський корпус практично не оновлювався і було призначено лише 93 нові судді (8 чоловік в місяць, в той час, як середній показник близько 550 суддів).

Як відомо, згідно із Законом України «Про Вищу раду юстиції», УСЮ здійснює дисциплінарне провадження стосовно суддів Верховного Суду України і вищих спеціалізованих судів. Увага, упродовж 2006-2012 гг УСЮ не приймала рішень про притягнення до дисциплінарної відповідальності суддів вищих спецсудів і суддів Верховного Суду України, що може означати тільки одне: судді вищих спецсудів не порушують  норми процесуального права, не порушують присягу і є зразковими представниками судової влади в Україні.

Виходить, що практична робота УСЮ зводиться до того, щоб проголосувати за списки на призначення і звільнення суддів, яких підготувала Вища кваліфікаційна комісія суддів. Точніше, так повинно б згідно із законом. Згідно ст. 29 ЗУ «Про Вищу раду юстиції», УСЮ подає представлення Президентові на призначення громадянина України на посаду судді уперше за рекомендацією Вищої кваліфікаційної комісії суддів. За 2012 рік Вища квалкомиссия суддів рекомендувала на призначення на посаду судді 133 кандидати, а УСЮ внесла 569 представлень Президентові. Хто ж був ініціатором призначення 436 суддів, залишається невідомим, але можна здогадуватися, що це власні ініціативи окремих членів УСЮ.

Власне, на цю роботу, з якою успішно і без посередників міг би самостійно справлятися професіональніший склад Вищої кваліфікаційної комісії суддів, УСЮ вже освоїв 47,6 млн. грн. бюджетних коштів. Майже 15 млн. грн. склав фонд оплати праці і 30,5 млн. грн. — по графі «Реконструкція інших об’ єктів». Відмітимо, що на цю статтю витрат гроші з бюджету виділяються вже 3-й рік підряд. У 2010 — 1,5 млн. грн., в 2011 — майже 26 млн. грн.

 Отакі витрати в період кризи...

Агентство журналістських досліджень

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com