Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Трагедія у США

Після стрілянини у школі міста Ньютаун у США знову постало питання про право на володіння зброєю.

Хоч за останні роки випадки масових убивств почастішали, у «збройному» законодавстві країни нічого не змінюється.

Виступаючи перед пресою у Білому домі президент США Барак Обама ледь стримував сльози: «Ми занадто часто страждали від подібних трагедій за останні роки, — сказав він, витираючи почервонілі очі. — Щоразу, коли я отримую такі новини, я реагую на них не як президент, а як і будь-хто інший, як батько».

Поліцейські описують злочин у початковій школі Сенді Гук міста Ньютаун, що у штаті Коннектикут, як найгірше, що їм будь-коли доводилося бачити. 26 убитих, серед яких 20 малолітніх дітей — трагічний підсумок стрілянини. Мертвий і її виконавець — двадцятирічний Адам Ланза.

Проте питання про те, чи зміниться щось у американському законодавстві, яке регулює право на володіння зброєю, залишається відкритим. У своїй короткій промові Обама жодним словом не обмовився щодо цього, сказавши лише, що потрібно «вжити доцільних заходів, аби запобігти подібним трагедіям — без огляду на політичні дебати». Як саме це має статися, президент не уточнив.

У травні 2011 року у штаті Арізона відбулася стрілянина, під час якої загинули шестеро людей, а 13 отримали поранення, серед них і конгресменка Габріель Гіффордс. Через два місяці після цього у коментарі газеті Arizona Daily Star Обама вже говорив про те, що потрібно знайти шлях, аби зробити «США безпечним місцем». Проте з того часу нічого не змінилося. Тоді президент обмежився вимогою краще виконувати існуючі закони, замість запровадити нове, жорсткіше законодавство, єдине для всієї країни.

За час президентства Обами «збройне» законодавство у країні пом’якшилося. Зараз дозволено носити зброю у національних парках і природних заповідниках. Brady Campaign, організація, яка лобіює жорсткіший контроль за поширенням вогнепальної зброї в США, у 2009 році оцінила політику президента у цьому питання як провальну.

Серед іншого Обамі закидали й те, що він навіть не спромігся ліквідувати «лазівку» в законодавстві, за якою на ярмарках зброї, на відміну від магазинів, не потрібна перевірка, коли пістолет або гвинтівка переходять від одного власника до іншого.

Не проводять її й тоді, коли зброя передається від однієї приватної особи до іншої у межах одного штату. Тоді як обмеження на володіння самозарядною зброєю, термін дії якого сплив у 2004 році, і досі не подовжено.

Право громадян США на володіння зброєю закріплене в конституції країни. Його гарантує друга поправка до основного закону, яка звучить так: «Оскільки для безпеки вільної держави потрібна добре підготовлена міліція, право народу мати й носити зброю не буде обмежуватися».

І американці цим правом охоче користуються. За даними опитування, проведеного у жовтні минулого року Інститутом Геллапа, 47 відсотків приватних господарств у США мають зброю. Це найвищий показник, починаючи від 1993 року.

При цьому майже 70 відсотків вбивств і близько 40 відсотків нападів з метою пограбування у США здійснюються за допомогою вогнепальної зброї.

А стрілянини відбуваються із шокуючою періодичністю: 20 квітня 1999-го, середня школа Колумбайн — 13 вбитих; 16 квітня 2007-го, університет Вірджинії — 32 смерті; 5 листопада 2009-го, військова база Форт Гуд -13 загиблих; 20 червня 2012-го, кінотеатр міста Аврора — 12 людей померло.

Проте навіть після таких подій збройне лобі, а це передусім Національна стрілецька асоціація США (NRA), наполягає на конституційному праві і відкидає зміни у законодавстві. 

Радіо Свобода

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com