Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Що відбувається в мозку під час гіпнозу

Доктор Девід Спігел (David Spiegel) і його колеги зі Стенфордського університету (США) проаналізували процеси в мозку, які відбуваються під час гіпнотичного трансу. Вони встановили, що в цьому стані окремі ділянки мозку змінюють свою активність.

Для початку вченим довелося шукати добровольців, на яких діє гіпноз. Відомо, що лише кожен десятий досить чутливий до цього виду навіювання. З 545 здорових добровольців дослідники відібрали 36 осіб, чутливих до гіпнозу і 21 людини, який знайшов вкрай низький ступінь сприйнятливості.

«Було важливо знайти людей, які не можуть бути загіпнотизовані в якості контролю. В іншому випадку, ви можете побачити, що відбувається в мозку тих, кого гіпнотизують, але ви не будете до кінця впевнені, пов'язано це з гіпнозом чи ні », - пояснив доктор Спігел.

Далі дослідники сканували мозок людей методом функціональної магнітно-резонансної томографії (фМРТ) під час сеансу гіпнозу. В результаті автори проекту виявили зміни в трьох областях мозку, в яких відбуваються характерні зміни. Вони виявлялися тільки під час сеансу гіпнозу і тільки у людей, схильних до йому.

По-перше, вчені побачили зниження активності в передній частині поясної звивини. Вчені пояснюють, що це пов'язано з тим, що людина під час сеансу повністю поглинена гіпнозом і не турбується ні про що інше.

По-друге, вони побачили активізацію зв'язків між двома іншими областями мозку - дорсолатеральній префронтальній корі і острівцем Рейлі. Доктор Спігел описав його як ділянку, що дозволяє мозку контролювати процеси, що відбуваються в організмі.

Нарешті, дослідницька група виявила зменшення зв'язку між дорсолатеральною префронтальною корою і областю, в яку входять медійна префронтальна і задня частина поясної звивини. Ймовірно, це говорить про розрив між діями і обізнаністю про них, кажуть вчені. Саме ця розбіжність дозволяє гіпнотизуемим займатися діяльністю, запропонованою лікарем або обраною самостійно.

У осіб, які можуть бути легко загіпнотизовані, сеанси гіпнозу показали свою ефективність у зменшенні хронічного болю, болю при пологах і медичних процедурах, а також при подоланні залежності від куріння і посттравматичного стресу. Нові дані про те, як гіпноз, впливає на мозок, можуть допомогти в розробці методів лікування для іншої частини населення - тих, хто не природно, як сприйнятливі до гіпнозу. Однак, необхідні додаткові дослідження, перш ніж така терапія може бути реалізована.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com