Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Вічна злидні? Дві третини українців вважають себе бідними

Як показало дослідження Держстату, до середнього класу себе відносить лише один зі ста.

Бракує навіть на їжу ...

Новини, що стосуються доходів і заощаджень українців, традиційно досить сумні, і карантин позитиву не додав. У першому півріччі 2020 року заощадження українців скоротилися майже на 6%, і це при тому, що і в минулому році ми жили не настільки добре, щоб мати резерви для такого скорочення.

Про те, як українці живуть і як вони самі оцінюють своє матеріальне становище, розповіло вибіркове обстеження умов життя українських сімей, проведене Держстатом за підсумками минулого року. Виявилося, що можливість відкладати заощадження була лише у кожної дев'ятої сім'ї, а половина відзначили, що в цілому грошей їм на життя вистачало, а на заощадження - немає. 35% зізналися, що грошей їм вистачало тільки на харчування, в інших, навіть необхідних речах, вони змушені були собі відмовляти. А 2,6% стверджують, що їм не вистачало грошей навіть на їжу.

Дані Держстату наочно демонструють, наскільки різними є потреби українців і їх розуміння фрази "мені досить". Більше 40% наших співгромадян кажуть - щоб не відчувати себе бідними, їм потрібні засоби для існування більше 10 тис. грн на місяць, кожен двадцятий вважає, що цілком стерпно б себе відчував, маючи 5-6 тис., А 0,2% (тобто двом із тисячі) було б достатньо і 2 тис. грн.

Прибідняються українці або дійсно, м'яко кажучи, небагаті? Економісти не можуть дати однозначної відповіді на це питання, говорячи про те, що справедливі обидва твердження. Громадяни нашої країни дійсно бідні, але все ж розповіді про власне "злидні" часто виявляються набагато гірше дійсності.

Багаті у списках не значаться

Дослідження показало, що 65,3% українців вважають себе бідними, кожен третій не відносить себе до бідних, але й не до представників середнього класу, а середнім класом вважають себе 1,1% громадян. Скільки людей вважають себе багатими - невідомо: в цій графі значиться "0", що означає, що такі люди все ж були, але їх виявилося менше 0,1%.

Із середнім класом теж не дуже зрозуміло. Як відомо, його чіткого визначення не існує. Одні експерти кажуть, що потрібно оцінювати доходи, інші пропонують аналізувати витрати, треті - що потрібно вивчати можливості. Адже насправді у людини може не бути горезвісних квартири-машини не тому, що він на них не заробив, а тому що йому подобається жити в орендованому житлі і пересуватися на таксі.

Що ж стосується обивателів, то тут скільки людей - стільки й думок. У той час як майже дві третини українців вважають, що щоб віднести себе до середнього класу, потрібно мати дохід більше 22 тис. грн на місяць, є серед нас люди, які впевнені, що і 2 тис. грн - цілком пристойні гроші.

На думку президента Українського аналітичного центру Олександра Охріменка, вже сама назва "середній клас" передбачає, що люди, найімовірніше, мають доходи на рівні середніх в окремо взятій країні. Правда, в Україні з цим проблема: для оцінювання береться офіційний дохід, але в нашій країні він мало що показує. Якщо судити за офіційними даними, то більшість українців не зможуть купити собі навіть кавоварку, а вони купують автомобілі.

- Думаю, що український середній клас не менше, ніж в європейських країнах, хоча, звичайно, наш бідніший, - підсумував Охріменко. - Зрозуміло, що в цілому у нас нижче і доходи, і витрати, і можливості, але суті середнього класу це не змінює.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com