Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Глобальна криза: іноземний інвестор пояснив свій відхід

У зв'язку з падінням цін на нафту в світі компанія не могла більше залишатися в проекті.

Відмова канадської Vermilion Energy від участі в спільних з групою Нафтогаз проектах по освоєнню Балаклійського та Іванівського нафтогазоносних ділянок говорить про низький інтерес інвесторів до розробки родовищ в Україні, говорить партнер CMS Cameron McKenna Віталій Радченко.

"Зараз, у зв'язку з падінням цін на нафту в світі компанія не могла більше залишатися в проекті. Тим більше, що вона сама подешевшала, у неї значно впала ціна на акцію", - зазначив Радченко. При цьому він підкреслив, що проблем з "Нафтогазом" і "Укргазвидобування" не було.

 З ним згоден і засновник EXPRO Consulting Геннадій Кобаль.

"Відверто я думаю, що шанси залучити серйозних західних інвесторів - мінімальні. Рекордне зниження цін на газ призвело до того, що нафтогазові компанії втратили значну частину своєї капіталізації", - говорить експерт. Він підкреслює що фактично всі закордонні нафтогазові компанії працюють в збиток.

У цих умовах рішення уряду віддати Чорноморський шельф "Укргазвидобуванню", з огляду на відсутність успіху з міжнародними інвесторами, можна вважати повністю логічним, відзначає Радченко. "Ми спілкувалися зараз з багатьма нормальними справжніми, продуктовими, зарубіжними нафтогазовими інвесторами. Працювали з ними над тим, щоб зацікавити їх Чорноморським шельфом. Так ось територія розглядається як спірна і небезпечна. Ніхто зі справжніх інвесторів не прийде туди бурити, тому що це може закінчитися конфліктом з Росією. Тому віддати шельф для досліджень державної газової компанії це логічне рішення, на мій погляд, - упевнений Радченко.

Кобаль додав: "Ми останні чотири роки проводили конференції, присвячені розробці шельфу і незважаючи на те, що запрошували безліч компаній, інтерес незмінно висловлювала тільки" Укргазвидобування ", - відзначає експерт.

Нагадаємо, канадська компанія Vermilion Energy вирішила відмовитися від участі в спільних з групою Нафтогаз проектах по освоєнню Балаклійського та Іванівського нафтогазоносних ділянок. Причина відмови - падіння цін на газ і нафту, пандемія коронавіруса і глобальний економічний спад.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com