Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

НАУКА ЗЛИДНІВ ТА В'ЯЗНИЦЬ

Стартував черговий конкурс на здобуття Державних премій України в галузі науки і техніки 2006 року.

 Список робіт, які допущені для участі в Конкурсі, опублікований 11 липня 2006 р. в “Голосі України.” Злі язики стверджують, що в цьому списку біля п”яти робіт   варті  уваги, а інші – вчорашній день науки і техніки чи  сходинка в підвищенні власної кваліфікації авторів; що є Комітет з Державних премій України, а значить повинні проводитися конкурси.

Проект під назвою  “Конкурс” дуже коштовний і через Державний бюджет проплачений мільйонами громадян, які щомісяця розкладають 400-х гривневу пенсію чи майже таку  ж заробітну плату на тридцять рівних частин і роблять складні математичні розрахунки, щоб прожити в умовах шаленого зростання цін. Можливо Комітет, маючи відповідні подання і обгрунтування, знає наскільки зменшилась злиденність в країні в результаті впровадження в практику конкурсних наукових розробок!  Ця інформація була б цікавою для інвесторів (використаємо модний термін, все-таки наука!) проекту “Конкурс”,  тобто платників податків.

Серед робіт, допущених до участі в Конкурсі, значаться підручники “Кримінальне право України: Загальна частина” та “Кримінальне право: Особлива частина,” підготовлені колективом авторів Національної юридичної академії імені Ярослава Мудрого. Підручники видані “Юринкомом Інтер” в 2001 р. українською мовою, в 2003 р. – російською мовою і перевидані з доповненнями  в  2004  р.

В Загальній частині підручників відтворена класична школа кримінального права, а Особлива частина традиційно коментує передбачені Кримінальним кодексом України (КК) конкретні склади злочинів. Архітектоніка, зміст,  мова  праць, використання судової практики свідчать про високий професіоналізм авторів. Однак для юристів – науковців, а тим більше конкурсантів на здобуття Державної премії, має принципове значення  інструментом реалізації якої політики  є діючий Кримінальний кодекс. Ведь на ньому базуються конкурсні підрічники і його статті  коментують. Більше того,  підручники, які мають честь представляти юридичну науку на Конкурсі,  повинні не тільки відзеркалювати  протикримінальну політику  держави, а і бути її дороговказом.  Між тим, зараз Кримінальне законодавство не забезпечує охорону прав і законних інтересів громадян. Він має  класову основу, а тому абсолютна більшість засуджених – це бідні  і злиденні люди.         

Не  захищає кримінальнимй закон економічну основу держави. Її економіка переважно в тіні.  В сферах господарської і службової діяльності, на нашими розрахунками, на облік береться один злочин із  47.  Корозія корупції,  хабарництва, зловживань, недбалості   роз”їдає  державний механізм. Поширені катування підозрюваних і приховування злочинів. Де  ті, виховані на конкурсних та інших підручниках, судді, прокурори, слідчі, представники інших юридичних спеціалізацій, які служать Закону  і  Справедливості? Все це злоякісна пухлина  суспільного організму, однак кримінально-правова “хірургія” поки що бездіяльна.

Стаття 109 КК захищає від насильницької зміни чи повалення конституційний лад, але невідомо який – той, що задекларований   в  Основному  Законі  держави, чи той, що склався реально. Думаючі студенти задають питання: чи маємо ми соціальну і правову державу,  чому досі не реалізовані передбачені  розділом  2  Конституції права та свободи людини і громаданина , які є важливою складовою  конституційного ладу?  Відповіді на це  запитання, як і на багато інших,   студент не знайде.

Наша участь в запропонованому Комітетом з Державних премій обговоренні  має на меті не стільки конкретні роботи, персоналії, а намагання довести необхідність реорганізацій, змін в системі  проведення конкурсів на здобуття Державних премій.

Василь ПЕРЕЦЬ,
професор  Інституту права МАУП

Вікторія СТЕПАНОВА,
юрист

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com