Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

АМЕРИКАНЦІ «НАСЛІДИЛИ» В ЯДЕРНІЙ ПРОГРАМІ ІРАНУ

Президент Ірану Махмуд Ахмадинежада заявив про подальше розроблення ядерної програми попри вимоги США.

У відповідь на дії Ірану Білий дім запропонував розпочати переговори з іншими країнами — членами ООН, аби переконати їх в необхідності фінансового тиску на Тегеран.
У зовнішньополітичному відомстві США називають несправедливою нинішню систему міжнародних відносин, коли кілька країн «нав’язують свою волю світовій спільноті, не терплять непокори і фактично підпорядкували собі РБ ООН». Проте Вашингтон, враховуючи відсутність єдності в думках членів Ради Безпеки ООН у питанні необхідності запровадження санкцій проти Тегерана, розглядає можливість одностороннього запровадження санкцій зі свого боку і з боку деяких своїх союзників. Заступник держсекретаря Ніколас Берне навіть назвав час їхнього запровадження — «наприкінці вересня».
Побоювання Вашингтона не безпідставні. Уже відомо, що керівництво Євросоюзу має намір продовжити діалог з Іраном з питання його ядерної програми, навіть попри те, що 31   серпня  закінчується термін, встановлений ООН, упродовж якого Тегеран повинен був обмежити свою атомну діяльність. Про це повідомляє «The Financial Times» із посиланням на дипломатичні джерела.
Американська адміністрація знає, що Росія та Китай економічних санкцій щодо Ірану радше не підтримають. У доповіді МАГАТЕ про стан іранської ядерної програми, ймовірно, буде вказано, що Тегеран не припинив збагачення урану, але водночас не прискорив темпів своїх ядерних розробок — факт, на який, напевно, напиратимуть російські й китайські дипломати.
Американські політики впевнені: доки іранське керівництво знає, що Москва і Пекін надають підтримку Тегерану в РБ ООН, воно не відчуватиме опору. Як заявив американський конгресмен-республіканець Пітер Хекстра, з цієї самої причини не дадуть належного результату й економічні санкції проти Ірану, які намагається через РБ ООН запровадити Вашингтон.
Особливої гостроти питанню санкцій проти Ірану надає факт, недавно оголошений газетою «Чикаго т’ибюн»: один з ядерних обєктів Тегерана, який викликає найбільші підозри МАГАТЕ, подаровано йому за часів «холодної війни» Сполученими Штатами. Вашингтон хотів підтримати шаха Ірану, який тоді був налаштований проти СРСР.
У 60 — 70 pp., до революції, Іран був найближчим союзником та опорою США у регіоні. Разом з Саудівською Аравією. Першу ядерну програму в Ірані розпочато з ініціативи США й розроблено ними ж, бо Тегеран був їхнім союзником.
Нині у МАГАТЕ немає доказів того, що Іран розробляє ядерну зброю. Водночас його інспектори заявляють, що Тегеран приховує масштаби своєї ядерної діяльності, що частково ці роботи здійснюються на реакторі, встановленому США. Сюди належать і експерименти з ураном, який є головним матеріалом для створення ядерної зброї.
Зараз США прагнуть підпорядкувати Іран своєму впливу, зробити все, аби він тільки перестав бути незалежним гравцем на міжнародній арені. Отож багато чого роздувають, або ж навпаки — замовчують, щоб виправдати санкції.
За матеріалами інтернет-видань
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com