Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ШЕСТОВИЦЬКИИ ВАРЯГ

Як вже повідомлялося у ЗМІ про археологічні розкопки на кіровоградській вулиці Попова (візок Бронзового віку), двадцяте поховання І половини III тисячоліття до нашої ери, днями відкрите дослідниками, виявилося особливо цінним — там знайшли практично неушкоджений дерев’яний човен.

За словами керівника експедиції, співробітника Інституту археології Національної академії наук України Алли Ніколової, такі знахідки в археологічній практиці трапляються не часто. Вона, зокрема, зазначає, що не бачила такого від самого початку своєї професійної діяльності, тобто з 1971 року.
Дерев’яний човен, видовбаний із цільного стовбура дерева, зберігся Чернігівські археологи виявили поблизу села Шестовиця (Чернігівськийрайон) камерне поховання конунга вікінгів. Про це повідомив завідувач кафедри історії та археології України Чернігівського педагогічного університету       імені Т.Г.Шевченка Володими-КОВАЛЕНКО. Він зазначив, що для чернігівськихнауковців сезон археологічних розкопок, які проводилися протягом літа -Батурині, поблизу с.Шестовиця (Чернігівськийрайон) та на Замглайських болотах, був успішнимі позначеним цікавими знахідками.
Найзначнішим відкриттям археологічного сезону-2006 В.КОВАЛЕНКО вважає виявлене камерне поховання конунга вікінгів. Норвезькі конунги і вікінги служили при Київському дворі за часів Київської Русі. Навіть першим коханням княжни Анни Ярославни був вікінг Філіп. Уже ставши королевою Франції, донька Ярослава Мудрого дала його ім’я своєму первіст кові, розповідає історик-письменник Антонін Латинський.
Як свідчать знахідки, варязького вождя було поховано разом з конем і рабинею. «Його високий соціальний статус підтверджують зброя та срібні елементи одягу», — уточнив В.КОВАЛЕНКО.
На думку В.КОВАЛЕНКА, виявлене поховання можна назвати відкриттям року в археології, а в Шестовиці таких знахідок не траплялося з 20-х років XX століття, коли там проводив розкопки місцевий археолог Петро Смолічев. «Цікава знахідка, вона вже викликала розголос у наукових колах», — зазначив В.КОВАЛЕНКО.
Зараз знахідки перебувають на реставрації -Києві. Потім їх буде пере дано до Чернігівського історичного музею імені В.Тарновського.
За матеріалами інтернет-видань
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com