Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

РОЗМАХУВАТИ РУКАМИ ЗАПІЗНО, ПАНОВЕ!

Чинний Президент Ющенко з численними соратниками та радниками довели лише вміння створювати такі кризи, вихід з яких вони знаходили в програшних варіантах. Для себе, і не лише для себе...

Останній програш означає неможливість втілити прагнення «помаранчевих» виборців.

Вони програли все — і своє, і наше. І не припиняють грати на пониження, хоча, здавалося б, нижче тих кількох відсотків підтримки, що залишилися, вже нікуди. Отже, нинішня криза навколо формування «широкої» коаліції також має бути розглянута лише з позиції того, наскільки останні маневри «Нашої України» урізноманітнять програшні варіанти.

Напередодні підписання Універсалу національної єдності «НУ», СПУ та ПР підписали меморандум про створення нової коаліції — на цьому базується Позиція «Нашої України». Тепер же «нашоукраїнці» наполягають на виконанні цього меморандуму, тобто на створенні нової коаліції. Їхні партнери розглядають лише можливість приєднання «НУ» до вже існуючої антикризової коаліції. Перший позитив для «НУ» полягає у викритті «регіоналів» та соціалістів, які спершу намагалися заперечити існування такого меморандуму. Але тут є й одна «слабка» ланка — «НУ» визнає, що перед підписанням Універсалу підписувала таємні, непублічні угоди з іншими політичними силами. Чомусь документ оприлюднено лише через місяць з моменту його підписання — лише 5 вересня прес-служба «НУ» опублікувала Меморандум за підписами трьох: від «Нашої України» його підписав Роман Безсмертний, від Партії регіонів — Віктор Янукович, від Соціалістичної партії України — Василь Цушко. Підписанти, судячи з тексту, оприлюдненому на сайті «НУ», домовилися «укласти Угоду про створення Коаліції національної єдності у складі депутатських фракцій Партії регіонів, «Нашої України», Соціалістичної партії України та Комуністичної партії України».

Нинішня дискусія між потенційними коаліціянтами має ще кілька складників. Ця суперечка, яка свідчить про політичну нестабільність, збільшує роздратування в суспільстві, яке здебільшого вже не хоче вникати в нюанси суперечки. Постійні заяви «нашоукраїнців» на кшталт «увійдемо — не увійдемо» до коаліції, «відізвемо-залишимо» міністрів в уряді теж не додають цій партії громадських симпатій. Як у приказці про тих, які розмахують руками, коли вже їм набили пики.

Хоча є й раціональне зерно в не досить логічній поведінці президентських соратників. Так, комуніст Адам Мартинюк іронічно зауважив, що розуміє «Нашу Україну», яка хотіла б повернутися в час переговорів з різними політичними силами, але не було створено жодної коаліції. Мартинюк спрогнозував, що події наразі розвиватимуться таким чином: коли всі учасники погодяться зі змінами, їх можна буде внести до вже чинної угоди і не розпускати коаліцію. «Я впевнений, що в «Нашої України» заперечень до угоди не буде, будуть лише доповнення», — сказав він, додавши, що повернутися до попередніх домовленостей про створення нової коаліції нереально, оскільки ніхто з учасників антикризової коаліції на це не піде. Щоправда, на публіці Адам Іванович був трохи нещирим — він зовсім не впевнений, що «НУ» погодиться на якісь зміни, уточнення і на коаліцію за участі КПУ. Зрештою, коаліція з комуністами загрожує розколом самій «На­шій Україні», бо рухівці, за винятком їхнього лідера Бориса Тарасюка, який зберіг портфель міністра закордонних справ в уряді Януковича, заявили, що не підуть у владу з комуністами. «НРУ ні за яких умов не буде об’єднуватися з Комуністичною партією України», — сказав з цього приводу інший член НРУ Михайло Поживанов. Він уточнив, що, зважаючи на «дуже жорстку заяву і лідера Партії регіонів, і Голови Верховної Ради Олександра Мороза про те, що комуністи залишаться в коаліції», НРУ не братиме участі в цій коаліції. Поживанов назвав передчасною заяву лідера НРУ Бориса Тарасюка про входження до коаліції, «оскільки Народний рух України ще не прийняв рішення про входження в коаліцію».

Мартинюк висловив думку, що «Наша Україна» намагатиметься повернутися до того варіанта угоди про створення коаліції, в якому є можливість застосувати право вето на те чи інше рішення, якщо одна з фракцій має будь-які заперечення. А він впевнений, що це нереально.

Можливо, «НУ» просто намагається зберегти обличчя, оскільки перебуває на межі розколу. Принаймні, якщо партнери з антикризової коаліції не погодяться на її умови, то дії «розкольників» можна буде звалити на непоступливих «регіоналів», комуністів та соціалістів. І вже зрозуміло, що ні Катеринчук, ні інші «вихідці» з «НУ» не здадуть свої депутатські мандати добровільно. Це зсвідчила перепалка у ЗМІ пана Катеринчука з іншим впливовим партійцем — Романом Безсмертним. «На щастя, мандати нам давав народ України під ті зобов’язання, які ми давали перед ним. Ми казали, що ми не зрадимо Майдан, а вступ у коаліцію з Партією регіонів — зрада своїх виборців», — каже Катеринчук і додає, що люди, які мають якісь принципи, цього не зроблять. За його оцінками, близько десяти депутатів- «нашоукраїнців» не збираються вступати до коаліції.

Партія регіонів, СПУ, КПУ та «Наша Україна» створили робочу групу щодо розширення коаліції, яка завтра розпочинає свою роботу. «Наша Україна» делегуватиме до складу робочої групи Романа Зварича та Анатолія Кінаха — саме тих, хто не належить до прихильників створення нового партійного проекту. Це може опосередковано свідчити, що «НУ» вже змирилася з відходом від «НУ» Єханурова, Катеринчука, Стретовича, Васюника та інших. Залишилося лише міні­мізувати масштаби «партійної катастрофи». Хоча Маркіян Лубківський вже натякнув, що це має бути великий політичний проект. І мінімізація наслідків також залежить від того, що вдасться переговорникам від «НУ» випросити в уже діючої коаліції.

Цікаво, що пустопорожні обіцянки вже почалися. Так, наприклад, представниця ПРУ Ганна Герман публічно пообіцяла, що Янукович на наступних президентських виборах підтримає кандидатуру Ющенка. Дивно, що пані Герман так у цьому впевнена, бо сама визнає, що навіть… не говорила з Віктором Федоровичем про це. Інше питання, чи допоможе Ющенку під­тримка Януковича? Чому свідомий Донбас має голосувати за помаранчевого Президента? Невже ПРУ, яка змінює всі кадри на центральному і регіональному рівнях, втримається від спокуси мати ще й свого президента?

Хоч би як там було, але НУ точно не варто розраховувати на відкол від коаліції комуністів, позаяк «регіони» стали би надто залежними від голосів «нашоукраїнців», а за таких обставин з’являється загроза у будь-який момент постати перед фактом зміни формату коаліції.

Якщо ж «НУ» тихо пристане на умови антикризової коаліції, то її вага в цьому правлячому об’єднанні імені ПРУ буде мінімізованою, а можливості «регіоналів» розділяти, маніпулювати та правити будуть щонайширшими. За таких обставин частина «НУ» таки приєднається (фактично під час голосувань) не до коаліції, а до опозиційної БЮТ.

Схоже, і в цих переговорах НУ так і не зрозуміла, з ким вона і проти кого.

Валерій ГРІНЧЕНКО

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com