Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ЗБЕРЕЖЕМО САМОБУТНІСТЬ!

На тлі безугавних (і небезпідставних) нарікань на недостатнє фінансування науки та освіти організація та проведення наукових конференцій може видатися справою безперспективною й наперед приреченою. Думка не позбавлена здорового глузду. Який сенс щось винаходити й удосконалювати, коли на реалізацію немає коштів? На щастя, Україна вже виcлизає з цупких обіймів тоталітаризму й всезагального контролю, й, окрім цілковито залежних від бюрократичного апарату державних закладів науки й освіти, з’являються нові, недержавні. Нині саме їм належить ініціатива в справі зміни та поліпшення ненормального стану речей. 27 жовтня в Міжрегіональній Академії управління персоналом відбулася Всеукраїнська наукова конференція на тему «Становлення та розвиток української державності». На ній були присутні студенти, викладачі, представники громадськості, депутати всіх рівнів, науковці. Відкриваючи конференцію, ректор МАУП Микола Головатий закликав усіх бути свідомими того, чого прагнуть. Не оминув цієї теми у своєму вітальному слові й голова Наглядової ради МАУП Георгій Щокін: «Нині головною потребою є збереження державності. Світ неодноманітний і неоднорідний. Пропагувати й нав’язувати всім один полі­тичний і соціальний устрій — абсурд і злочин. Те, що є притаманним для одних, неприйнятне і навіть згубне для інших.

депутат ВР Тарас Чорновіл та голова наглядової ради МАУП Георгій Щокін

З властивим для високо­інтелектуалів сарказмом за­пропонував сприймати дійс­ність професор Василь Яременко. Його доповідь «Роздуми з примруженим оком» провокувала з належним гумором сприймати дійсність. Водночас такою, здавалося б, непритаманною для наукової конференції доповіддю він закликав уважніше поглянути на справжній стан речей у нашому суспіль­стві: «Реально Україна ще не є незалежною державою. Попри нашу незгоду й небажання нас зробили залежними від безлічі зовнішніх чинників. Якщо держава дозволяє чужинцям відкривати в Україні свої філії, — це ознака залежності».

Депутат ВР Тарас Чорновіл закликав присутніх поборювати й витравлювати з власного менталітету всі негативи: «І минула, і нинішня влада не хочуть зрозуміти елементарне. Головна мета України — це не вступ до СОТ, НАТО, ЄЕП чи ще якогось наддержавного об’єд­нання — головним є захист і задоволення внутрішніх потреб. Решта — засоби досягнення».

Справді, для будь-якого народу держава — це одна з форм збереження національної ідентичності, гарант реалізації генетично закладених талантів. Причина кількасот­літньої трагедії українського народу не в частих навалах чужинських армій, а у відсутності віри у власні сили. На думку доповідача, головними критеріями нинішнього державного будівництва мають бути домінанта власного та впевненість громадян у спроможності влади захистити національні інтереси.

Основними напрямами роботи конференції були історія української державності, історія, теорія та механізми державного управління, місцеве самоврядування, українські збройні сили та дипломатія.

З огляду на зазначене вище можна сміливо стверджувати, що в МАУП формується власна парадигма суспільного розвитку, вдосконалюються механізми її реалізації. Академія стала каталізатором розробки нової моделі державного управління та місцевого самоврядування. Логічно, що співорганізатором стала кафедра організації самоврядування Українського військово-козацького інституту МАУП. На думку секретаря оргкомітету конференції, завідувача кафедри, кандидата історичних наук В.Омельчука, науковці Академії та гості засвідчили високий рівень теоретичних та практичних знань, які стануть у пригоді державним службовцям. У планах організаторів — підготовка до проведення ІІ Всеукраїнської науково-практичної конференції «Історія та становлення україн­ської державності». Нехай щастить!

Олесь Вахній
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com