Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ЧФ у Криму назавжди?

У понеділок, 30 жовтня, на прес-конференції в Києві прем’єр-міністр України Віктор Янукович заявив, що допускає можливість продовження термінів дислокації Чорноморського флоту Росії в Криму після 2017 року.

«Безумовно. У тому, що вигідно Україні, ми завжди стоятимемо на позиції національних інтересів», — сказав він, відповідаючи на питання щодо готовності України продовжити терміни перебування ЧФ Росії.

Янукович також наголосив, що Україна не пов’язуватиме питання ціни на оренду Чорноморським флотом баз і землі в Криму з ціною на газ для України. Зокрема прем’єр зазначив, що її вартість розраховується за окремими методами розрахунків оренди державного майна. Так само здійснюються розрахунки вартості газу для України.

Глава уряду зазначив, що є можливість і час, щоб чітко визначити ціну на газ, і що ці питання політики порушують з метою полі­тичних спекуляцій: «Іноді політики намагаються завести питання вбік, щоб пошукати інтригу. Уряд України не братиме участі в інтригах. Ми завжди шукатимемо можливості вирішення того чи іншого питання».

Раніше екс-командувач ВМС України Володимир Безкоровайний і радник міністра оборони Сергій Близнюк стверджували, що продовження договору про перебування ЧФ у Криму є неможливим.

Тим часом глава Міноборони України Анатолій Гриценко заявив, що питання виведення Чорноморського флоту з Криму раніше передбаченого договором терміну може бути визначено тільки російською стороною.

14 вересня, прем’єр-міністр Віктор Янукович заявив, що питання використання Росією маяків у Криму є міжурядовим питанням і буде розглянуте на засіданні міжурядової комісії в листопаді.

15 вересня Апеляційний господарський суд Севастополя прийняв остаточне рішення про повернення Росією Україні 77 маяків севастопольської зони.

25 жовтня президент РФ Володимир Путін  під час «прямої лінії» зазначив, що «Росія не прагне до дострокового виведення свого флоту з Криму, а договір діє до 2017 року. Після цього Москва готова вести переговори про продовження терміну перебування ЧФ».

Путін висловив думку, що присутність у Криму російського флоту «не буде зайвою» для України.

За матеріалами інтернет-видань
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com