Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Гороховий блазень, горохове опудало

Ну хто б подумав, що така прозаїчна сільськогосподарська культура — одна з дванадцяти магічних рослин у списку ордена розенкрейцерів — і всі пов’язані з нею ритуали є відголоском прадавніх чаклунських діянь!

...Зрозумівши, що в поті чола свого доведеться їсти хліб, вигнанець з Раю Адам тяжко зажурився, а коли побачив, що навколо немає чогось готовенького, що його можна було покласти на зуб, — заплакав. Сльози ті, падаючи в грунт, перетворилися на гладенькі кульки, які одразу ж дали зелені росточки. Отже, хліб, яким підживилися найперші люди, був гороховий. За іншою записаною на нашій землі версією, Всевишній випровадив Адама зі жменькою насіння і заступом, але без сліз і тут не обійшлося — від кривавих мозолів.

Горох займає чимало місця у фольклорі. Можна почути: «Сталося те за царя Гороха, коли людей було трохи». Мабуть, у цій приказці йдеться про пізніші часи, бо ще ж мали й часи «царя Панька, коли Земля була тонка: ткни заступом — наскрізь проб’єш». Неслухняних дітей ставили на горох «щоб розуму прибувало» — мабуть, корисним був такий природний масаж активних точок.

Ну, а вираз «блазень гороховий», «опудало горохове» — від того, що учасники культових грищ ходили від голови до пояса обмотаними гороховою соломою та викидали всілякі штучки, часом дуже дошкульні для тих, хто траплявся їм. Таким блазням за осінньої пори було дозволено все.

Магія цієї рослини, кажуть, захована в такому інтимі, що про неї в пристойному товаристві й згадувати не можна. Впливає вона на те, що «нижче пояса» і, кажуть, стимулює пробудження дуже тонких почуттів... Ну, а сільські чаклуни — саме чаклуни, бо жіночої статі було зась до тієї глибинної мудрості, — знайшовши в полі стручок із дев’ятьма горошинами, таке щось над ним вичакловували... Що саме? Від чого чи для чого? Е-е, то дозволено знати лише посвяченим... А дітлахи, висвистуючи в горохові пищики, самі того не відали, що наворожували своїм батькам повні комори збіжжя.

Отож «горохове опудало», «гороховий блазень», «словами, як горохом сипле», «місця, де чорти горох молотять»... ану, хто ще пригадає щось пов’язане з магією цієї рослини? Ага, «горохове пальто».

Але то вже епізод пізнішої історії, відтак тему доведеться продовжити.

Ніна Остерка
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com