Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

«Шахтар» переплюнув «Динамо»

Недавній п’ятий тур Ліги чемпіонів ознаменував остаточне завершення сезону для київського «Динамо». Незважаючи на те, що на підопічних Анатолія Дем’яненка ще чекає матч заключного шостого туру групового турніру проти мадридського «Реалу», динамівці втратили навіть теоретичні шанси піднятися з останнього місця в таблиці.

Вони міцно засіли на цьому дні, програючи один за одним матчі групового турніру Ліги чемпіонів. Відтак навіть нічиєї 1:1 у Бухаресті проти місцевої «Стяуа» виявилося замало, аби отримати хоча б примарно-теоретичні шанси претендувати на третє місце, не кажучи вже про серйозніші завдання — ті, що декларувалися перед початком групового тур­ніру.

Напередодні візиту динамівців до столиці Румунії керівництво клубу, зокрема його президент Ігор Суркіс, потрясали повітря заявами про необхідність «компенсувати вболівальникам цю неякісну осінь». Що ж, яка була осінь, такою виявилася компенсація за неї. Взагалі нічия на виїзді вважається непоганим результатом, але це був не той випадок. Адже «Динамо» поставило за мету реабілітуватися перед вболівальниками за нинішній євросезон взагалі та домашню поразку 1:4 від «Стяуа» зокрема.

Проте належної компенсації не вийшло. Про це свідчить не тільки результат на табло, а й рівень гри «Динамо». Попри те, що кияни відкрили рахунок, румуни змогли забезпечити прийнятний для себе підсумок зустрічі. Внаслідок чого динамівцям залишилося звинувачувати арбітрів у двох незарахованих голах.

Так фактично піддали осуду дії арбітра по завершенні матчу тренер «Динамо» Анатолій Дем’­яненко та голкіпер Олександр Шовковський. Навряд чи вони могли точно розгледіти й оцінити епізоди під час матчу, в яких рефері скасовував взяття воріт. Проте відеоповтори з різних точок засвідчили, що, принаймні скасовуючи перше взяття воріт «Стяуа», суддя вчинив за правилами. Там була небезпечна гра з боку динамівця, який ногою влучив в обличчя суперникові. Друге скасоване взяття воріт господарів — що називається, на розсуд арбітра. Динамівець, який завдавав удару по воротах, діяв згідно з правилами, проте його партнер по команді у цей час перебував у положенні «поза грою». До того ж надто близько до воріт і голкіпера суперників, аби це «поза грою» можна було визначити за «пасивне».

Натомість звичка звинувачувати арбітрів, схоже, перейшла на динамівців від їхнього головного конкурента в національних змаганнях — донецького «Шахтаря». Точніше, від тренера гірників Мирчі Луческу. Прикметно, що його згадав у коментарі підсумку зустрічі зі «Стяуа» воротар «Динамо» Олександр Шовковський: «У нас украли перемогу. Нехай радіє Мирча Луческу, я вважаю, єдиний такий в Україні… Ми не змогли довести гру до перемоги, але ніхто не може нам закинути докір про небажання повністю викластися на футбольному полі… Суддя у нас забрав перемогу». Словом, динамівці знайшли «винного». Точніше, проявили рецидив однієї з хвороб українського футболу — звинувачувати у своїх невдачах суддів. Підхопивши «естафету» від згаданого Луческу.

До речі, у тому ж п’ятому турі Ліги чемпіонів його підопічні зіграли цілком пристойно. «Шахтар» на своєму полі переміг 1:0 італійську «Рому». Ця перемога виявилася нинішнього сезону першою для українських команд у груповому турнірі Ліги. Завдяки їй команда Луческу вийшла на третє місце в групі, отримавши добрі шанси наступного року продовжити боротьбу в Кубку УЄФА. Для цього «Шахтарю» потрібно в заключному турі 5 грудня не програти в Греції місцевому «Олімпіакосу». У разі перемоги гірники мають шанси претендувати на друге місце в групі, але це вже залежатиме від підсумку іншої зустрічі. Словом, у заочному змаганні двох наших лідерів на євроарені кращі позиції у «Шахтаря».

Олександр НАКАЗНЕНКО,
співкоординатор Громадського руху
«ФУТБОЛ БЕЗ СУРКІСІВ»

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com