Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Бідні студенти багатих батьків

Минулого тижня відбулася нарада з питань розвитку науки вищих навчальних закладів. На ній віце-прем’єр Дмитро Табачник поділився своїм баченням проблем та перспектив вищої освіти в Україні. Зокрема він заявив, що вартість навчання в українських університетах невдовзі зрівняється з європейською, що є наслідком «зростання благополуччя людей».

За словами Табачника, в українських студентів рівень благополуччя такий високий, що деінде вони «душать професорів своїми «Бентлі», але водночас вимагають підвищення стипендії». І взагалі — студенти досить дорого обходяться Україні. За словами Табачника, студентам на дорогих машинах взагалі не потрібна стипендія, її мають отримувати 10% «студентів, які насправді потребують допомоги». Здавалося, слова віце-прем’єра мають сенс. Але якщо уважно придивитися до дійсності, можна помітити, що підвищені стипендії частіш за все отримують «бідні» студенти багатих батьків.

Зараз у пана Табачника в голові засіла думка про те, як поєднати «Болонський процес», безплатне навчання, державні стипендії та практично безплатні гуртожитки. «У якій країні, скажіть, таке є?» — запитав він у присутніх на нараді. А в якій країні, скажіть пане віце-прем’єр-міністре з гуманітарних питань, є такі низькі пенсії, заробітні плати і такі високі ціни на продукти харчування та комунальні послуги? У якій країні студент, закінчивши вищий навчальний заклад, не може працевлаштуватися, бо не має досвіду? І ще одне зауваження для пана Табачника — державні стипендії є в багатьох країнах Європи та Америки. Тільки виплачують їх тим студентам, які виграли конкурс на цю стипендію.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com