Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Замість вінка на могилу героя

Творячи людину, Господь жодним чином не ставив перед собою за мету пустити на цей світ бездумного біологічного робота. Передбачаючи всі людські гріхопадіння, Господь прагнув, аби його діти щиро й добровільно обрали вказаний ним шлях. Вірних Його Заповідям після фізичної смерті очікує винагорода в його царстві. Але лукавий знає, яким чином втягнути людину в гріховну безодню. Матеріалістичний світ хтиво манить у свої цупкі тенета. Віддавши на неславну смерть свого Єдинородного Сина, Творець засвідчив, що всі його заповіді не є чимось вкрай тяжким і нездійсненним.

Прикро визнавати, але нині норма прирівнюється подвигу. В пошуках героїв ми чомусь звертаємо свої погляди в бік глибокої і сивої давнини. Окрім біблійних пророків та праведників, до пам’яті приходять звитяжці, яких бусурмани вішали за ребро на гак, і відчайдушні благородні рубаки. Ми справедливо наділяємо цих лицарів всіма чеснотами й сприймаємо як взірець ідеалу. Але реалії (звісно ж, на щастя) інакші. Щораз співаючи вистражданий «Ще не вмерла», ми свідчимо Творцю, самим собі й усій людській спільноті, що Україна й надалі народжує гідних пошани за життя й вічної пам’яті після переходу в інший світ. Поспішаю запевнити: нинішні герої нічого спільного з продукцією голлівудської та московської «фабрик зірок» не мають. Але щедро розрекламовані збочення, безпринципність, аморальність, формують у слабких душах хибне уявлення про героїв. Нинішні недолугі й здатні лише на нічого не значущі заяви політикани, політологи та челядники всіх рангів і рівнів полюбляють дискутувати один з одним перед увімкненими телекамерами про зміст і суть самого поняття «патріотизм». Дідько з ними. Їхня гріховна гонитва за матеріальними статками та дочасною славою згодом завершиться заслуженою карою. Попри вельми вишні похоронні почесті пам’ять про цих небіжчиків швидко вивітриться з голів тих, хто позірно пускав перед папараці сльози. Згадаймо хоча б недавні похорони наділеного депутатською недоторканністю сепаратиста-браконьєра. На його прикладі ми вкотре пересвідчилися в лицемірстві тих, хто вимагав наректи його ім’ям одну з нових харківських станцій метро. За рік вони матимуть «суттєво важливіші справи», а дехто відійде вслід за лицемірно оплакуваним внаслідок перерозподілу майна покійного. Та що про них стільки говорити — не заслуговують вони навіть на заслужену лайливу згадку. Сподіваюся, значний відсоток читачів, свідомо відмовився від лукаво нав’язуваних псевдоцінностей.

Попри Божу Заповідь «не сотвори собі кумира» чималий відсоток з-поміж нас, окрім закликів та пояснень (як і мусить бути в ідеалі), потребує живого взірця, який був би прикладом і дороговказом. Певно, саме тому особливої ваги й пошани заслуговує кожен з-поміж нечисленної, але дієвої когорти невтомних діячів, що бездоріжжям протоптують шлях. Врешті-решт, вірність ідеалам справедливості (особливої ваги вона набуває в час чи не всезагальної деградації) заслуговує на те, аби нащадки (за життя це було б оцінено як підлабузництво) зарахували сміливців до пантеону героїв.

Свідомо не вдаватимуся до переказування здатних викликати неабиякі емоції, біографічних даних Анатолія Лупиноса. Кількаразове позбавлення волі за любов до України (зокрема й за за вірш «Тарасе Батьку», прочитаний 22 травня 1971 р. біля пам‘ятника Шевченку в Києві), кількамісячні етапи, перебування у штрафному ізоляторі, голодування, божевільня… Він вистояв — на відміну від породжених сталінською системою комісарів, які зламалися. Фізичні катування (про них я чув з його вуст особисто) та морально-психологічний шантаж не змусили його на догоду катам «щиро покаятися перед радянською владою й визнати власну провину». Вистояти в двобої з пекельною машиною витвореної сіоністськими мудрагелями комуністичної системи — подвиг. На таке здатний лише герой.

Моє знайомство з Анатолієм Лупиносом відбулося наприкінці 1989 р. Горбачовська «відлига» (точніше вимушений тактичний і вчинений геть не з власної доброї волі крок) звільнила з в‘язниць і концтаборів значний відсоток дисидентів, але не покаялася перед ними, не повернула вилучене під час арештів, так і не зняла обвинувачень у брутально сфальсифікованих кримінальних вироках. На той час він не мав сталого місця помешкання й тулився в одного з черкаських діячів створеної Григорієм Приходьком націоналістичної Української Національної партії. Пригадую, як його безугаву обливали брудом комуністичні цербери на шпальтах бульварної «Черкаської Правди» за піднятий синьо-жовтий прапор, за підкріплену вагомими аргументами критику Марксового вчення. Декларована Москвою демократія, закінчувалась там, де починалось національне питання, а передсмертні корчі більшовицької системи, жодним чином не провокували її адептів до покаяння.

За рік, доля звела нас в Києві. Лупиніс був одним з чільників Української Міжпартійної Асамблеї, а я студентом одного з столичних ВНЗ, й рядовим (але досить-таки дієвим) членом Спілки Української Молоді. Веселі то були часи. Бійки з міліціонерами в часі несанкціонованих окупаційним режимом мітингів й маршів, нічні прогулянки, в часі котрих розвішували листівки, руйнували окупаційну символіку, й встановлювали над державними установами національний прапор. Не соромлячись суттєвої різниці в віці, й відкидаючи формальну субординацію, п.Анатолій нерідко був організатором й активним учасником дієвого спротиву окупаційній системі. КГБісти впізнавали його в натовпі й по раціях попереджали міліціонерів про невідворотню сутичку. В боротьбі (але не в бездумній і беззмістовній лайці й штовханині) він почувався щасливим. Після кожної «масової акції» ми збиралися в «приміщенні» (так між собою ми нарекли вибиту для зборів кімнату) для обговорення. Це була велика школа політичного досвіду. Лупиніс кричав, лаявся, чадив цигарками, квартами пив чифір, але нікого не принижував, давав можливість кожному висловити свою думку й своє бачення події. Завдяки цим психологічно виснажливим, але вкрай доцільним дискусіям ми від емоційного несприйняття несправедливості ставали на шлях усвідомленого змагу за постання Української Самостійної Соборної Держави. Його невгамовна енергія провокувала й інших на чин. Нині зі сміхом пригадую його з відбитою від кам’яного боввана головою «вождя світового пролетаріату». Це був подарунок від кількох прихильників. Майже десятикілограмова вага не позбавила його бажання відкрито нести її вулицями Києва.

24 серпня 1991р. (день проголошення ВР Незалежності) пан Анатолій зустрів у камері Лук’янівської в’язниці. За черговий несанкціонований мітинг на захист позбавленого депутатського мандату й ув’язненого Степана Хмари його заарештували. Вже не пригадую всіх формальностей, але всіх ув‘язнених за тією справою звільнили.

Нині незрідка доводиться чути заклики до єднання заради України. Головним гальмом у справі здійснення декларованих гасел є не лише протидія спецслужб, а й амбіційність та безпідставне взаємопоборювання один одного в патріотичному середовищі. Лупиніс вмів стати вище сварок та беззмістовних обвинувачень. До пам‘яті приходить і такий випадок. Діячі створеного коштом ОУН(р) КУНу претензійно нарекли вигідне їм трактування націоналізму «єдиноправильним шляхом». Всіх інших зарахували до «маргіналів і провокаторів». Попри відверту зневагу ОУНівцями й КУНівцями діячів інших «націоналістичних» партій та організацій Лупиніс ніколи і ніде не вдавався до з’ясування стосунків й аналогічних обвинувачень. Він вмів пробачати й ігнорувати недолугість. Але показовим є такий факт: запобігання пані Слави Стецько перед кравчуківським охвістям не додало їй жодних політичних балів. Напередодні виборів 1994 р. на її клопотання надати їй за багаторічну боротьбу за українську ідею українське громадянство челядники з Банкової відповіли відмовою. Лупиніс (а завдяки ньому й уся Українська Національна Асамблея) був чи не єдиним, хто задекларував обурення й вимагав перегляду рішення. Ось так, і словом, і чином він принципово втілював у життя сповідування ідеї. Схилімо ж голови перед героєм.

Олесь Вахній
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com