Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Кривава бійня в Черкасах: хто кому рейдер

О четвертій годині ранку в суботу, 31 березня, п’ять десятків молодиків спортивного вигляду з битами, арматурою і сльозогінним газом штурмом намагалися захопити ВАТ «Черкасигаз», який за день до того повернувся під контроль державного «Нафтогазу України». Згідно з показаннями свідків і оперативним відео, керували нападниками колишні керівники підприємства, а також депутат від БЮТ Петро Кузьменко. Сама опозиційна сила зреагувала на атаку замовлених нею молодиків досить оригінально — звинуватила в рейдерстві… сам «Нафтогаз», РосУкрЕнерго та «Газпром».

Щоб зрозуміти, чому відбувся суботній штурм і кому насправді він міг бути вигідним, слід згадати події п’ятниці, коли «Нафтогаз» узяв контроль над підприємством.

Відвідувачі, які після 9-ї ранку намагалися потрапити в «Черкасигаз» через головний вхід, натрапляли на замкнені двері, натовп людей і міліцію на території підприємства. Охоронець радив приходити не раніше понеділка. Містом поширилися неймовірні чутки — від замінування «Черкасигазу» до захоплення стратегічно важливого підприємства міста невідомими рейдерами.

Втім, ситуація досить швидко прояснилася. Журналісти, які прибули до підприємства, зустрілися з представниками НАК «Нафтогаз України». Вони охоче повідомили представникам схвильованої громадськості, що держава повернула контроль над підприємством ВАТ «Черкасигаз», який на 51% належить «Нафтогазу».

Колишні рейдери здалися без бою

Майже синхронно з цією інформацією прес-служба НАК «Нафтогазу» поширила прес-реліз, у якому повідомила, що контроль над ВАТ «Черкасигаз» у нього незаконно відібрали навесні 2005 року — тоді Микола Яхимець, керівник юридичного департаменту «Нафтогазу» (пізніше — голова правління ВАТ «Черкасигаз»), та представники ТОВ «Уктрансгаз-Сервіс» (контролює 8% підприємства) сфальсифікували протокол загальних зборів. У пресі цю структуру пов’язують з колишнім есдеком а нині членом фракції БЮТ Богданом Губським.

«Нафтогазівці» пояснили, що влітку 2005 року завдяки рейдерському захопленню держава втратила контроль над підприємством, а всі спроби змінити нелегітимне керівни-цтво виявилися марними. Не допомогло навіть те, що проти згаданого вище Миколи Яхимця за підробку документів і фінансові махінації прокуратура порушила низку кримінальних справ. Цей менеджер облгазу донині переховується від слідства, а підприємством у статусі «в. о.» керували громадяни Кожедьоров та Черніков (призначені наглядовою радою без зборів акціонерів).

Конфлікт між вже колишніми керівниками Облгазу і «Нафтогазом» загострився наприкінці березня, коли за борги відключили від теплопостачання частину Черкас. Мер міста Сергій Одарич прямо звинуватив у цьому нардепа Богдана Губського, який, за його версією, «намагається дестабілізувати ситуацію в місті». За словами речника «Нафтогазу» Костянтина Бородіна, ситуація із відключенням та реакція місцевої влади стала останньою краплею, яка спонукала НАК навести лад на власному підприємстві.

30 березня о 9.00 у ВАТ «Черкасигаз» прибув голова правління компанії Дмитро Чіріч, якого влітку 2005-го відсторонили ре-й-дери, у супроводі судового виконавця, представників юридичного департаменту «Нафтогазу» та охоронного підприємства НАК «Нафтогазбезпеки». Пред’явивши судове рішення, яким підтверджено його повноваження, вже за 15 хвилин Чіріч потрапив до свого «старого-нового» робочого кабінету. Відсторонений в.о. голови правління Черніков на підприємстві так і не з’явився.

 Дмитро Чіріч на брифінгу повідомив, що за наданими йому документами від НАК «Нафтогаз України», збитки, нанесені нелегітимним менеджментом підприємства, становлять 70 млн грн. За його словами, на підприємстві з понеділка силами ревізійної комісії «Нафтогазу» та представниками правоохоронних органів буде розпочато перевірку діяльності підприємства за останні півтора року. Перевірка ускладнена тим, що, як виявилося, на підприємстві немає оригіналів фінансових документів.

Судячи з реакції представників протилежної сторони (представників компанії Богдана Губського), дії НАКівців були все ж несподіванкою для колишнього керівництва «Черкасигазу». Спочатку приїхали представники РОВД Соснівського району, які почали вимагати пропустити їх на територію ВАТ «Черкасигаз» на підставі того, що до них надійшла інформація про замінування підприємства. Після переговорів керівництво підприємства дозволило оглянути будівлю та прилеглу територію експертам з місцевого райвідділу. «Вибухівки» не знайшли. Трохи згодом з’явилася група молодиків характерної спортивної зовнішності. Поміж них був чоловік зі значком депутата міської ради. Вони впевнено безуспішно здій-снили спробу пройти всередину. Один з молодиків також тримав посвід-чення помічника депутата, яке намагався продемонструвати охоронцям.

Штурм: нардеп і кримінальні авторитети

Увечері вийшов реліз прес-служби Губського, де стверджувалося, що в інциденті нема політичного підгрунтя і що конфлікт представники близької до нардепа компанії «Укр-транс-газ-Сервіс» залагоджуватимуть законними способами.

Як виявилося наступної ночі, законність люди Губського розуміють досить специфічно. О 4.38 ВАТ «Черкасигаз» штурмувало п’ять десятків молодиків у касках, з бейсбольними битами та арматурою. Завадити атаці вдалося тільки одним чином — охоронці і керівництво компанії забарикадувалося на другому поверсі будівлі. У відповідь нападники використати сльозогінний газ та пістолети з гумовими кулями.

Штурм було відбито тільки на початку 6-ї години ранку, коли до будівлі почали стягуватися сили міліції. До речі, будівля Соснівського РОВД доволі близько від ВАТ «Черкасигаз», тому питання, чому міліціянти їхали на виклик до стратегічного об’єкта стільки часу, залишається риторичним…

Пізніше виявилася ще одна цікава деталь. За кілька годин до нападу, на під’їздах до міста правохоронці затримали два автобуси. Перший відпустили досить швидко, оскільки там їхав народний депутат України. Другий протримали довше. За нашими джерелами, в машині їхало кілька десятків молодиків спортивної статури, які представилися співробітниками охоронної компанії «Дефенс», а та є дочірньою структурою фірми «Стелс». Саме остання кон-тора відома правоохоронцям як одна зі структур дуже впливового, нині покійного, київського авторитета. Понад те, півтора року тому, коли представників «Нафтогазу» виганяли з ВАТ «Черкасигаз», саме охоронці «Стелсу» допомагали компанії Губського. Отож вечірній вояж великої групи охоронців мав принаймні викликати занепокоєність у правоохоронців, але з якихось причин цього не сталося.

Фірташ проти БЮТ?

Однак найцікавішими персонажами черкаської бійні виявилися не кримінальні бійці, а люди, які все це режисерували. Вранці в суботу «Нафтогаз України» розповсюдив прес-реліз, в якому серед режисерів нічного нападу названо Богдана Губського. Зокрема, серед нападників було помічено колишнього в.о. голови правління Сергія Чернікова, народного депутата Петра Кузьменка (входив у групу Губського в БЮТ, а в минулому скликанні — в «Єдину Україну») та О.Кожедьрова (керував захопленням підприємства 2005 року та перешкоджав законному менеджменту потрапити на підприємство). Це, за версією «Нафтогазу», підтверджується оперативним відео та свідченнями численних очевидців. Як доказ правоти «Нафтогаз» надав ЗМІ фото з оперативного відео, де справді, людина, схожа на депутата з БЮТ, розмовляє з групою нападників у дворі ВАТ «Черкасигаз».

P.S.

У відповідь на реліз «Нафтогазу» прес-служба БЮТ відповіла більш ніж достойно, звинувативши в захопленні… сам «Нафтогаз», РосУкрЕнерго і «на закуску» — «Газпром». Наводимо цей текст повністю:

31 березня 2007
15:24:16

Сьогодні відбулося безпрецедентне силове захоплення ВАТ «Черкасигаз» представниками компанії «УкргазЕнерго» при безпосередній участі представників «Нафтогазу України», — зокрема бійців підпорядкованій «Нафтогазу України» охоронної фірми «Нафтогазбезпека» на основі «лівого» рішення суду міста Торез Донецької області. Вказані події свідчать, що керівництво «Нафтогазу України» є п’ятою колоною, яка працює в інтересах приватної компанії «РосУкрЕнерго». Ми всі були свідками того, як наприкінці минулого року рейдерській атаці з боку «РосУкрЕнерго» було піддано кілька обласних газопостачальних підприємств на Заході України, яка виконувалась при безпосередній участі правоохоронних органів. Захоплення ж «Черкасигаз» с продовженням рейдерської атаки на обласні газопостачальні підприємства і є нічим іншим, як переходом від слів до конкретних дій в напрямку захоплення «УкргазЕнерго» та «Рос-Укр-Енерго» на обласних газорозподільних мережах. Не виключено, що подібні силові захоплення обласних газопостачальних підприємств будуть застосовуватися в подальшому і до інших підприємств галузі. Захоплення ж ВАТ «Черкасигаз» свідчать про продовження та посилення тиску з боку та керівництва «Росукренерго» та НАК «Нафтогаз України» на облгази та є новим витком їх діяльності по передачі газорозподільних підприємств та мереж в руки «РосУкрЕнерго». Завтра власники «РосУкрЕнерго», будуть вирішувати подавати чи ні газ в ту чи іншу домівку, в залежності від Вашої прихильності та лояльності. Післязавтра з допомогою контролю над газопостачанням розпочнеться перерозподіл власності, комусь може сподобатись цементний завод, новенька пекарня чи навіть ресторан, і у вас не буде можливості відстояти свій бізнес, оскільки ви не матимете абсолютно ніякого впливу на компанію, яка захоче відключити Вам газ.

Завважте — ані слова про молодиків Губського чи то депутатів фракції, які могли бути присутні при захопленні.

Черкаські події викликали такий бурхливий резонанс з кількох причин. По-перше, це явний доказ, що реально перетнулися газові інтереси між сумнозвісним РосУкрЕнерго та бізнесменами з БЮТ, чим можна частково пояснити надмірну активність Юлії Тимошенко та її соратників у справі повалення монополії Фірташа і Ко.

Але найважливіше ін-ше. Вважати черкаську бійню рейдерською атакою не варто. Рейдерство — це корумповані судді, підроблені документи, нескінченна судова тяганина. Штурм у Черкасах — це звичайнісінький бандитизм, коли нападник навіть не вважає за необхідне прикритися судовим рішенням, а просто намагається продемонструвати силу. Понад те — силу продемонстровано проти державного ВАТ «Нафтогаз», який наповнює десяту частину бюджету країни й опікується її енергобезпекою.

На знімках: оперативна зйомка, на якій видно людину, мов дві краплі води схожу на соратника Губського, нардепа Костенка; нападники розтрощили прохідну і весь перший поверх підприємства.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com