Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Я горда, що представляла Україну!

Українка Наталя Краснянська виборола Гран-прі Міжнародного конкурсу молодих виконавців «Вітебськ-2007», що відбувався у рамках фестивалю мистецтв «Слов’янський базар»

Конкурсна сцена фестивалю у Вітебську не вперше стала щасливою для українських вокалістів. Гран-прі цього міжнародного пісенного змагання виборола 1994 року Таїсія Повалій, а через два роки — Руслана Лижичко. Після того наші виконавці здобували перші, другі та треті місця, а от до омріяної нагороди не досягали. Цього ж року удача посміхнулася 17-річній випускниці середньої школи Южноукраїнська Миколаївської області. За два дні конкурсу українська співачка набрала 158 балів, обійшовши інших претендентів на перемогу — Дмитра Колдуна (Білорусь) і Нушку (Словенія), які набрали по 156 балів.

Почувши вердикт журі, Наталя спершу навіть не зрозуміла, що йдеться про неї. «Невже я перемогла? — не йняла віри схвильована співачка. — Боже, яка я щаслива! Я горда, що я тут, що представляла Україну!».

Оговтавшись від позитивного «шоку», Наталя додала, що своєю перемогою зобов’язана своїм батькам і педагогу Ірині Манзенко. Співачка не шкодує, що заради конкурсу довелося пропустити вступні іспити до ВНЗ. До слова: член журі конкурсу, ректор Донецької музичної академії В’ячеслав Воєводін запросив Наталю навчатися до себе у Донецьк. Він переконаний, що, крім чудових вокальних даних, у Наталі великий творчий потенціал.

Олександр Тихонович, народний артист Республіки Білорусь, який був у журі конкурсу, зазначає: «Наталя довела, що гідна цієї перемоги. Дівчина виступала дуже стабільно, не кожний з 22 конкурсантів зміг у потрібний момент зібратися і продемонструвати свої кращі сторони. Українська співачка має чудовий голос, вона дуже приваблива і артистична. Її репертуар грамотно підібраний. Пісні «Неслухняна» Катерини Комар та «Тільки з тобою» Андрія Сторожа дали можливість продемонструвати співачці всі принади свого голосу. Я щиро радий, що перемогла українка».

 Згідно з традицією, фінал конкурсу відбувався в два етапи. В перший день учасники презентували пісню державною мовою. На другий день молодим співакам акомпанував національний концерт­ний оркестр Білорусі, а пісню можна було вибирати на свій смак.

З перемогою Наталю привітали перші особи держави — президент Віктор Ющенко і прем’єр-міністр Віктор Янукович. Перший відзначив, що виступ на конкурсі у Вітебську — «лише гілка, яка обов’язково розквітне в творчості і в житті».

«Ваш молодий голос запам’ятає Європа і світ», — йдеться у привітанні глави держави.

А Віктор Янукович наголосив: «Гідно представивши Україну на одному із найпрестижніших музичних фестивалів Європи, ви заслужено завоювали любов і вдячність співвітчизників, полонили серця мільйонів аматорів естрадної пісні за межами нашої Батьківщини».

До речі, Гран-прі «Слов’янського базару» — не перша творча перемога української співачки. Торік вона стала переможницею телевізійного проекту «Шанс», отримала другу премію на Всеукраїнських фестивалях «Кришталевий жайворонок» в Тернополі і «Кришталеві грона» у Виноградові. Крім того, Наталія здобула гран-прі Всеукраїнського фестивалю «Вінець Овідіополя» і стала дипломантом фестивалю «Пісенний сад». А от вперше дівчина виступила на великій сцені в п’ятирічному віці. Наталія Краснянська розповіла, що першу нагороду завоювала у 2002 році на музичному фестивалі в місті Превеза в Греції.

Нині вона займається вокалом і хоровим співом в музичній школі та в Театрі естрадної пісні «Галатея».

Хоч як прикро, але другий представник від України, студент Київського естрадно-циркового коледжу Валентин Савенко, не зміг дати раду власному хвилюванню і виступив значно нижче власних можливостей. Проте, як влучно зауважив під час церемонії нагородження лауреатів Посол України у Республіці Білорусь Ігор Ліховий, на «Слов’янському базарі» є переможці, але немає переможених. До речі, і Наталя, і Валентин взяли участь у гала-концерті українських майстрів мистецтв «Купайлиця». Чернівецький театр «Голос», київський ансамбль етнічної музики «Топ-оркестр», український гурт «Кобза» створили в програмі канву із фольклорних мотивів, які ввібрали в себе традиції купальських свят. Вітебські сябри тепло приймали виступи Валентини Степової, Миколи Гнатюка, Наталі Бучинської.

На традиційний фестиваль, що став святом дружби і єднання, щороку з’їжджаються українці, які з волі життєвих обставин нині живуть у Білорусі. І цього року їх було чимало під час концерту українських артистів. Коли Анатолій Єрмоленко — соліст білоруського гурту «Сябри» разом з керівником гурту «Кобза» Дмитром Литвинцем заспівали відому пісню «Рідна мати моя», на очах багатьох глядачів бриніли сльози...

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com