Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Фальшиві дипломи і дивна реакція МОНу

Людська логіка дивна річ. Тим більше вона стає незрозумілою, коли її «власник» стає чиновником і набуває якоїсь-то влади. Йому кажуть що це «чорне», а він продовжує запевнювати себе та навколишніх у тому, що це «біле». І таких прикладів стає все більше. Ось так би мовити «свіжачок».

Жив у Лисичанську Луганської області такий собі Скорий Андрій Михайлович. Одного дня він вирішив вступити на державну службу. У цьому не було б нічого дивного, якби не історія, що розпочалася після влаштування Скорого А.М. на посаду. І не на будь яку посаду, а на пост заступника міського голови м. Лисичанська.

Влаштовуючись на будь-яку роботу, у тому числі і на державну службу, людина повинна надати пакет документів — копію паспорта, копію документів про вищу освіту тощо. Останнє є, так би мовити, родзинкою нашої історії. Андрій Скорий претендуючи на певну державну посаду надав копію свого диплому про вищу освіту. У ньому було зазначено, що він є випускником економічного факультету Луганської філії МАУП за спеціалізацією «фінансовий менеджмент». За термін навчання у філії йому, згідно з документом, присвоєно кваліфікацію «спеціаліст фінансів». Копії наданих паном Скорим документів у керівництва Лисичанської міської ради викликали підозру. З проханням підтвердити факт навчання у МАУП Андрій Скорий звернувся до керівництва Академії. Результати ретельної перевірки показали, що наданий диплом (його ксерокопія) є звичайнісінькою підробкою. Зокрема, серія на дипломі та додатку не співпадають — у першому випадку проставлена серія ДСК (що до речі вказує на диплом про перепідготовку, а не диплом спеціаліста), у другому — ДС. Крім того, ані в самій Академії, ані в жодній її філії немає економічного факультету. Форма контракту, копію якого надав Скорий, була введена у дію у лютому цього року. Підписи та печатки, якими були завірені документи також не відповідають дійсності. Є порушення і в оформленні диплома, додатку до нього та контракту.

Отримавши відповідь МАУП, заступник міського голови пан Скорий на цьому не заспокоївся. Він направляє копії документів у Міністерство освіти і науки. Як ви думаєте, яку відповідь він отримав? Якщо ви подумали, що подібну до відповіді Академії, то ви помиляєтеся. У відповіді МОНу написано: «…диплом є правомірним документом і свідчить про здобуття Скорим Андрієм Михайловичем вищої освіти зі спеціальності «Фінанси». Дивно чи не так? Такої саме думки дійшли у Лисичанській міській раді і вирішили вже від свого імені відправити запит до МАУП стосовно дійсності диплома пана Скорого А.М. Аналогічний запит надійшов від одного з депутатів ВР України. Відповідь керівництва Академії була такою самою — такого диплома в Академії не видавалося, такий студент не навчався.

Про що свідчить така розбіжність? По-перше, про невідповідну роботу Фахівців МОН України. По-друге, про подальше існування зловживань в сфері вищої освіти. І дипломи в Україні продовжують підробляти, попри всі запевнення міністра освіти і науки Станіслава Ніколаєнко про боротьбу з цим явищем.

Чим закінчилася наша історія? Рішенням сесії міської ради Скорого А.М. було звільнено з посади як такого, що порушив умови реалізації права на службу в органах місцевого самоврядування, що виразилося у використанні явно підробних документів про освіту. Пана Скорого це обурило, за нашою інформацією він збирається подавати до суду на Академію.

Чи було звільнення людини з посади ціллю МАУП? Авжеж ні. Академія відстоювала свою честь. І так буде і надалі.

Ніка Костенко
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com