Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Василь Цушко: «браслети» з відстрочкою виконання

Здається, обсміяли заяви Т.Монтян, Є.Філіндаша і С.Бульби про отруєння міністра внутрішніх справ В.Цушка всі, кому не ліньки. Тепер же ситуацію зі своїм отруєнням довів до абсурду і сам Цушко: 20 серпня, перебуваючи у Дніпропетровську, міністр заявив буквально таке: «Ви від мене чули, що мене отруїли? Не чули... Тому дозвольте не чіпати цієї теми».

Проте, насправді, самому В.Цушку не до сміху. Як стверджують особи, близькі до міністра внутрішніх справ, В.Цушко впевнений, що інфаркт був спровокований отрутою і серйозно побоюється за своє життя.

Нещодавно, у мережі Інтернет було поширено роздруківку нібито розмови між адвокатом Цушка Т.Монтян і екс-народним депутатом від СоцПУ В.Волгою. Зміст цієї розмови — В.Цушка дійсно отруїли, при тому вказується на зацікавленість в отруєнні міністра його однопартійця Я.Мендуся. Сам «злив» жодного інтересу не представляє. Але те, що хтось знову педалює тему отруєння В.Цушка є симптоматичним.

Сьогодні ситуація з Цушком нагадує ситуацію з Л.Кучмою у 2001 році. Нібито внутрішня ситуація стабілізувалася, акція «Україна — без Кучми» пішла на спад. Але всі розуміють, що звинувачення у вбивстві Гонгадзе — це мітка на Кучмі до гробової дошки; і це «відтерміноване покарання» буде постійно тиснути на другого Президента України.

Той факт, що В.Цушка у липні 2007 року не зустріли у аеропорту «Бориспіль» з «браслетами» не має вводити в оману. З одного боку, це складно реалізувати з огляду на «поліорієнтність» Генеральної прокуратури, з другого — як свідчать наші джерела з Банкової, для пропрезидентських сил арешт Цушка на сьогодні абсолютно невигідний у зв’язку з можливістю використання його імені в ході виборчої кампанії. «Ми не будемо робити перед виборами з нікого героя» — це цитата з приватної розмови одного з лідерів НУНС у перші дні після повернення Цушка до Києва.

Але для Президента і пропрезидентських сил майбутнє В.Цушка проглядається лише в інтер’єрі Лук’янівського СІЗО. 30 травня 2007 року Президент В.Ющенко своє слово вже сказав: «це вчинок, за який повинні відповідати безпосередньо міністр і його заступники». Тому можна не сумніватися, що після позачергових парламентських виборів питання В.Цушка при будь-яких обставинах буде актуалізоване.

У випадку перемоги на виборах опозиції буде поновлена кримінальна спра­ва проти Цушка та інших службових осіб тодішнього МВС. Підстав для цього хоч відбавляй: за кілька днів В.Цушко і «сотоваріщі» навішали на себе цілий віночок кримінальних справ — ст.364 «Зловживання владою або службовим становищем», ст. 365 «Перевищення влади або службових повноважень», ст.341 «Захоплення державних або громадських будівель чи споруд», ст.353 «Самовільне присвоєння владних повноважень або звання службової особи». Крім того, «Беркути» під керівництвом Цушка, нападаючи на приміщення Генпрокуратури, напевне не знали, що Управління державної охорони — правоохоронний орган, безпека якого охороняється низкою статей Кримінального кодексу: ст.ст.ст.348, 343, 345 і за порушення яких передбачені жорсткі санкції.

За нашою інформацією, є ще одна тема, яка буде розроблятися проти Цушка. Йдеться про звернення напередодні травневого конфлікту міністра внутрішніх справ В.Цушка до міністра оборони А.Гри­ценка про передачу на баланс МВС кількох тисяч одиниць ручної зброї. Як стверджують наші інформатори, ця справа буде кваліфікуватися за ст.109 КК України — В.Цушка будуть звинувачувати у спробах захоплення державної влади. Нібито для цього вже є чотири свідки, які готові підтвердити злочинні дії В.Цушка, а також відеозапис розмови В.Цушка з одним з своїх заступників щодо можливих дій на випадок «заруби з помаранчевими». Пікантність ситуації в тому, що 109 стаття — підслідність Служби безпеки України, яка підпорядковується Президентові України.

Проте, як виявилось, В.Цушка лякають не стільки «помаранчеві», скільки «регіонали». Цушко для них просто небезпечний свідок: він добре пам’ятає, хто віддавав накази на створення арсеналів ручної зброї для МВС, він добре пам’ятає, хто віддавав наказ на захоплення приміщення Генеральної прокуратури. Ми не вважаємо, що у випадку судового процесу В.Цушко всіх «здасть», але так не вважають окремі впливові люди з Партії регіонів. З другого боку, «донецькі» розуміють, що проживання Цушка в Україні несумісне з Конституцією і законами, у той самий час вони у жодному випадку не мають права «здати» В.Цушка. Це буде ударом по їх репутації серед свого електорату. Тому підозри В.Цушка щодо можливості звільнитися від нього навіть силовим способом — абсолютно логічні...

В.Цушко мав лише один шанс себе врятувати — піти у виборчий список Партії регіонів. Тим більше, що він був включений у першу десятку «клюєвського» варіанту списку ПР; як стверджує О.Мороз, персонально його та Цушка запрошував до списку і В.Янукович. Проте, чомусь В.Цушко до «регіоналів» не пішов... З цього приводу є кілька версій: дехто говорить про те, що В.Цушка зневажають у ПР, поза очі обзивають принизливими прізвиськами; інша версія — В.Цушко глибоко образився на Януковича за його пасивність після авантюри з Генпрокуратурою...

Та, власне, не це головне. Головне те, що після «цушковського бунту» все стало на свої місця: приміщення Генпрокуратури знову охороняється співробітниками УДО, внутрішні війська з травня 2007 року підпорядковані Президентові, коаліція змушена була піти на позачергові вибори... А Цушко пережив інфаркт, у скорому часі втратить статус міністра і не отримає депутатського мандата і очікує або кримінальної справи, або отруєння. Куме, нащо ми ту гуму палили?

 Андрій Скумін,
«Реальна політика»

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com