Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

НЕ ПУСТИ ЖИТТЯ ЗА ДИМОМ

Будь-який товар повинен приносити користь і бути безпечним. На жаль, тютюнові вироби лише здатні знищити людину, як і наркотики, від яких в Україні щорічно помирає 120 тисяч, і переважно ще молодих, людей.

Почав із сигар, які ми, хлопчаки, знайшли в німецькому бліндажі. Не було кому сказати, що робимо дуже зле. Ми були старшими в сім’ях, нам хотілося показати, що ми дорослі, самостійні. Потім курив махорку, міцні сигарети «Верховина»… і так тривало 22 роки, які супроводжувалися згодом кашлем, головними болями і болями в серці….

1965 року американські хіміки Редфард і Хант встановили, що тютюн у період вегетації накопичує радіоактивний полоній, який викликає ракові захворювання. Далі довідався, що в тютюновому диму міститься і радіоактивний стронцій, і сотні отруйних для людини речовин: нікотин, бензидін, ефірні масла, смоли, синильна кислота, окис вуглецю, амоняк, бензпірен і до 60-ти інших канцерогенних речовин, які викликають рак. Згодом, у результаті накопичення цих радіоактивних речовин, у легенях курця виникає Чорнобиль у мініатюрі. У Західному світі почалися дослідження впливу тютюнового диму на організм курців медиками, психіатрами, економістами. Було доведено, що курці помиляються, коли думають, що тютюновий дим посилює розумову діяльність, заспокоює нервову систему. Спочатку справді нікотин збуджує нервову систему, однак згодом паралізує її, звужує кровоносні судини, спричиняючи порушення кровообігу. Наслідки з роками жахливі — стенокардія, гіпертонія, атеросклероз, інфаркт, ендотериїт (відмирання кінцівок), імпотенція, емфізема легенів, хронічний гастрит, рак легенів, гортані… Економісти підрахували, що США втрачає щорічно внаслідок непрацездатності курців до 306 мільйонів робочих днів (підприємці почали зменшувати зарплату адекватно часу перекуру). В 60-х роках минулого століття куріння в США набуло загрозливих для нації розмірів — американські вчені назвали його «Чумою ХХ століття». Завдяки роз’яснювальній роботі на державному рівні про шкідливість куріння і пропаганді здорового способу життя кількість курців-американців зменшилася на 50% і вперше з 2002 року почалося зниження рівня захворюваності на рак. (Там, на відміну від України, думають про молодь — кожен навчальний заклад має спортивні зали, майданчики.) Середній вік американців досяг 75 років. В українців на 15 років менше. Сьогодні у США курити непристижно, курців вважають людьми, не здатними приносити іншим добро, які не можуть собі зарадити. Професор Сью Хілл з університету ім. Брігхема Янга, відвідавши Київ 2002 року, наголосив: «Студенти та викладачі зі США приїхали в Україну, бо нам прикро дивитися на те, що зробили тут американські тютюнові компанії. Ми закликаємо українців виступити проти цих компаній і кинути куріння».

Особливо куріння небезпечне для жінок і для дітей, яких вони народжують. Жінка ризикує не тільки погіршити стан свого здоров’я переліченими хворобами, а й отримати такі негативні явища, як пожовтіння зубів, неприємний запах під час дихання, прокурений голос, нездоровий землистий колір обличчя, ранні зморшки навколо рота й очей. У жінок-курців виникає більше проблем репродуктивного плану, ніж у жінок, які не курять. Софійська медична академія встановила, що у матерів, які курять, діти хворіють втричі частіше і важче, ніж в тих, які не курять. Норвезькі вчені довели, що менапауза у перших настає на кілька років раніше, ніж у других (здорова жінка має бути привабливою і в 60 років!). Отже, молодим людям треба замислитися, чи варто одружуватися з дівчатами, які свідомо народжуватимуть дітей з фізичними і психічними вадами.

У нас поки що на ці застереження з посмішкою відповідають російським прислів’ям: «Хто не курит и не пьет — тот здоровеньким умрет!». А якщо серйозно, то, Богом відміряний вік краще прожити здоровим, не лежати в лікарнях, не бухати ночами, не завдавати проблем близьким і рідним, адже коли не можеш робити добро, то хоч не роби зла.

Куріння — вже не персональна проблема, а соціальна. І не тільки в Україні, а й у всьому світі. Адже курці отруюють не тільки самі себе, а й тих, хто не курить. Доведено, що повітря поблизу курця у 4,5 рази більш забруднене, аніж біля авто з його вихлопними газами. Тютюновий дим різко посилює токсичність інших хімічних сполук, які є в атмосфері. У літературі описано випадки «безпричинної» смерті немовлят, що перебували в сильно накурених приміщеннях.

Людство дуже дорого розплачується за тютюнокуріння. Випадків смертності від серцевих хвороб у курців віком 50—55 років учетверо більше, ніж у некурців, раку легенів — в 11 разів. Курці до 50-річного віку в 12 разів частіше хворіють атеросклерозом, є багато випадків інфаркту до 25-річного віку. Щорічно в ЄС через непогашені цигарки в пожежах гинуть понад 2000 людей.

За 30 років курець, викурюючи одну пачку сигарет на добу (це сигарета 2 м завдовшки і більше!), пропускає крізь свої легені через дим понад 160 кг тютюну, і спалює целюлозу 30-річного дерева, завдаючи великої шкоди природі. Сьогодні для курців тютюн вирощується більш як на 10 млн га родючих земель за урожаю готового ферментованого тютюну понад 1 тонну з га (скільки можна було б виростити овочів, фруктів для людей, які сьогодні голодують!). Під час спалювання такої маси тютюну в сигаретах зв’язується понад 20 млн тонн чистого кисню (залізнична цистерна рідкого кисню понад 5000 км завдовшки!), виділяється понад 25 млн тонн вуглекислого газу, що призводить до парникового ефекту на Землі, і майже 10 млн тонн отруйних речовин!

У цивілізованих країнах вдарили на сполох. Цього року в Іспанії (де 30% населення становлять курці) прийнято закон про заборони куріння на робочих місцях, у громадських приміщеннях тощо. Порушення закону карається штрафами від 300 до 600 тисяч євро. Такий суворий закон прийнято тому, що від цієї звички щороку помирають понад 50 тисяч іспанців — це більше, ніж від інших хвороб і нещасних випадків разом узятих.

В Україні ще жахливіше — 34% населення курить! Україна займає перше місце в світі за кількістю курців. Сьогодні кожен 50-й українець хворіє на рак. Згідно з даними Інституту онкології, захворюваність на рак в Україні щорічно зростає утричі! До того ж ми ще й слабшаємо.

Закон про куріння в Україні фактично не діє, бо влада не контролює його виконання. Курять у громадських місцях, на роботі, вокзалах (двірники не в змозі виковирювати недопалки) в тамбурах електропоїздів.

Не гуманно красти, а курець щодня обкрадає сім’ю, перетворюючи гроші (свою чи батьківську працю) на тютюновий дим замість принести в сім’ю хліб, книжку дитині для її розвитку, подарунок матері.

Кинути курити не так і важко, основне — дуже захотіти це зробити. Відволікти від куріння може улюблена робота, гарна книга, прагнення пізнати світ.

За кордоном тютюнові вироби в 2—4 рази дорожчі, ніж в Україні, і левова частина грошей від їх реалізації спрямовується на ліквідацію наслідків шкоди, яку завдають курці своєму здоров’ю та здоров’ю громадян. Тому Верховній Раді України слід швидше перейняти закордонний досвід для вирішення проблем, пов’язаних з наслідками куріння в нашій державі.  

Юрій Жук,
доктор технічних наук,
професор Полтавського університету споживчої кооперації України

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com