Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Грошей побільшає…Та не у всіх

Заплановані Радою Національного банку України (НБУ) на 2007 рік темпи зростання грошової маси можуть бути перевищені під впливом високої макроекономічної динаміки й активного зростання соціальних витрат, вважають у Нацбанку.”Проведення більш активної, ніж планувалося на початку року, соціальної політики, а також більш жвава макроекономічна динаміка, визначають певне прискорення темпів зростання грошової маси і її складників порівняно з попередніми прогнозами», — вказується в монетарному огляді НБУ за 3-й квартал 2007 року, текст якого розміщено на веб-сайті Нацбанку.

У документі нагадується, що, відповідно до затвердженого Радою НБУ «Основними принципами грошово-кредитної політики на 2007 рік», темпи зростання грошової маси 2007 року повинні становити 28 — 33%, але вже за січень — вересень 2007 року цей монетарний агрегат зріс на 33,4%, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Відповідно до огляду, монетарна база в Україні в третьому кварталі збільшилася на 15% (з початку року — на 31,3%) — до 127,7 млрд грн, грошова маса — на 14,9%, до 348,2 млрд грн. В огляді немає нового прогнозу темпів зростання грошової маси в 2007 році, але відзначається, що зростання попиту на гроші також відбувалося за рахунок процесу ремонетизації економіки — з початку року рівень монетизації збільшився з 42,32% до 44,9%.

Як повідомлялося, «Основні принципи грошово-кредитної політики на 2008 рік» передбачають утримання курсу гривні в межах 4,95 — 5,25 грн/$1 і зростання грошової маси на рівні 25 — 31% за інфляції 6,8%. Разом з тим, за підсумками вересня, уряд заявив про можливість перегляду прогнозу інфляції на 2008 рік. Відповідно до огляду НБУ, український парламент, ухвалюючи бюджетні рішення про збільшення мінімальної заробітної плати, а також про збільшення багатьох інших виплат, не досить точно порівняв ці плани з реальними можливостями економіки.

“Ці зміни (до держбюджету ) недостатньо враховували реальні можливості економіки щодо задоволення додаткового попиту населення і не узгоджувалися з темпами зростання продуктивності праці», — зазначається в документі. В огляді зазначено, що за вісім місяців 2007 року реальні доходи населення збільшилися на 11,5%, реальна заробітна плата — на 12,2%, тоді як зростання ВВП за січень — серпень становив лише 7,5%.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com