Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Гроші для потерпілих

Вибух побутового газу в житловому будинку в Дніпропетровську, у результаті якого загинули 23 людей, міг статися через втручання в роботу газового устаткування сторонніх осіб.

Таку думку висловив Віталій Дем’янюк, директор ТОВ «ГАЗЕКС-Україна», що керує підприємством ВАТ «Дніпрогаз» з обслуговування газорозподільчої мережі міста. «Провина «Дніпрогазу» у трагедії на вулиці Мандриківській не очевидна», — сказав він на прес-конференції в Дніпропетровську. Голова «ГАЗЕКС-Україна» повідомив, що одна з трьох створених з ініціативи керуючої компанії комісій з розслідування причин вибуху, до якої не входили представники «Дніпрогазу», завершила свою роботу і передала висновки Дніпропетровській облдержадміністрації й обласній прокуратурі. Дем’янюк уточнив, що висновки про причини вибуху, зроблені цією комісією, будуть оприлюднені після того, як з ними ознайомляться влада і правоохоронні органи. Дві інші комісії продовжують роботу, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Водночас потерпілі від вибуху газу жителі просять Президента Віктора Ющенка призначити контрольну комісію з перевірки надходження і розподілу благодійної допомоги.

Про це йдеться у відкритому листі потерпілих, розміщеному на міському інтернет-порталі Дніпропетровська, повідомляє «Обком» з посиланням на УНІАН. «Просимо оприлюднити всі рахунки, на які надійшли і надходять благодійні кошти, зокрема валютні, — йдеться в листі. — Сьогодні нам відомий тільки один розрахунковий рахунок у Головному управлінні державного казначейства в Дніпропетровській області. Одержувач — управління праці і соціального захисту населення Дніпропетровської міської ради. Точні суми всіх благодійних внесків нам невідомі». У листі Ющенку жителі зруйнованого будинку наголошують, що виділених державою коштів на компенсацію втраченого майна замало, щоб відновити колишній рівень життя їхніх родин. Тому вони сподіваються на допомогу Президента в «адекватному розподілі благодійних коштів».

А тим часом…

Виконувач обов’язків голови Дніпропетровської облдержадміністрації Віктор Бондар повідомив, що всі родини, які постраждалі від вибуху газу в Дніпропетровську місяць тому, отримають ще в середньому по 40 тис. грн благодійної допомоги на свої персональні рахунки.

За його словами, благодійна допомога від підприємств, організацій та фізичних осіб продовжувала до останнього часу надходити на рахунок, відкритий для постраждалих в АКБ «Ощадбанк», тому ці кошти будуть передані адресатам у найближчі дні, передає УНІАН.

Бондар зазначив, що формулу розподілу благодійних коштів було прийнято прозоро, за участі уповноважених від чотирьох під’їздів зруйнованого будинку № 127 на вул. Мандриківській.

Губернатор Дніпропетровщини наголосив, що держава зробила все можливе для виплати постраждалим компенсацій за втрачене в результаті вибуху газу житло та майно. Коштів, за його словами, вистачить для придбання нового житла та майна. Також він повідомив, що мешканці вцілілих першого та другого під’їздів вже отримали компенсації в середньому на 522 тис. грн, мешканці четвертого напівзруйнованого під’їзду — по 700 — 800 тис. грн. Найбільша сума компенсації родинам загиблих з третього під’їзду — 2,828 млн грн.

Керівник області зазначив, що абсолютна більшість постраждалих не хоче оприлюднювати суми отриманих компенсацій, а також факти купівлі нового житла. За словами Віктора Бондаря, наразі на благодійний рахунок в Ощадбанку надійшло 15,5 млн грн. Загалом, з урахуванням коштів, перерахованих для постраждалих благодійними фондами, надійшло понад 62 млн грн. Разом із державною компенсацією для постраждалих виділено 164,731 млн грн.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com