Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Він прагнув об’єднати світ

Наприкінці жовтня цього року в Ухердському Броді (Чехія) відбувся черговий XXVI Міжнародний симпозіум, присвячений знаменитому чеському педагогу, просвітителю, філософу Яну Амосу Коменському (1592 — 1670). Великий гуманіст Коменський, певно, і гадки не мав про те, що його праці, погляди і думки вивчатимуть вчені світу протягом багатьох століть, а його передові ідеї виховання й освіти розвиватимуться у наш час.

У роботі симпозіуму від України брав участь співробітник Кримського інституту МАУП, доктор педагогічних наук, професор Аблаєв Едем Аджийович.

Ось що він розповів:

— Хочеться почати зі слів великого Коменського: «Треба, щоб усі народи прагнули до загального блага, берегли світ і сіяли любов до знань». І Міжнародний симпозіум, присвячений великому просвітителю пройшов на високому науковому рівні, зміцнив міжнародні зв’язки, необхідні і важливі для наукового прогресу. Тема симпозіуму «Я. А. Коменський і його спадщина» була отримана на початку січня нинішнього року. Завчасно було визначено регламент зібрання, аж до дискусій, культурних заходів і вечірніх зустрічей. До початку симпозіуму склали і розіслали програму на чотирьох мовах (чеській, англійській, французькій, німецькій) з темами доповідей, співдоповідей, повідомлень, виступів.

Церемонія відкриття симпозіуму в Колонному залі університету імені Я. А. Коменського супроводжувалася народною чеською музикою, урочисті мелодії звучали під час покладання вінків до пам’ятника світочу науки. На різних мовах народів світу, зокрема й українською, було написано вітання до учасників дійства.

Увечері першого дня роботи відбулася урочиста церемонія з музично-фольклорною програмою: виконувалися стародавні чеські мелодії, народні пісні. Другий день симпозіуму завершився екскурсією в музей Коменського і прекрасним концертом студентів університету. Усе це створило своєрідний домашній затишок. Робочими мовами були чеська, англійська, німецька, французька. У симпозіумі брали участь представники США, Великої Британії, Польщі, Угорщини, Німеччини, Бельгії та інших країн.

— Заповідані Я.А.Ко­менським слова «Пізнання до наук є прагненням до взаємного пізнання народів, що, по суті, означає прагнення народів до взаєморозуміння, пізнання світу й дружби» повсякчас звучали у виступах учасників зібрання. Ця ж думка пролунала й у нашій доповіді.

 Ми передали в дарунок бібліотеці університету книги: «Ісмаїл Гаспринський — гуманіст, педагог, просвітитель», «Виховання в Японії» тощо.

Цікавими були доповіді професорів Курта Штолера (Німеччина), Яна Даса (Бельгія), Мірча Муссета (Франція), Ельзи Крюгер (Німеччина), М. Ларсона (США) та ін.

Зібрання відбулося успішно й плідно, багато професорів було нагороджено за цікаві доповіді медалями та дипломами, серед них і академік Е.Аблаєв.

М.Новикова
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com